Jusztin
13 °C
30 °C

Az MTA intézete szembemegy Orbánnal

2015.05.28. 12:26

Miután Orbán Viktor Strasbourgban azt mondta, hogy Magyarország sosem volt multikulturális társadalom, ezért az a célunk, hogy az országot megőrizzük magyar országnak, nyilatkozatot adott ki az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete Magyarország kulturális sokszínűségéről. „Kisebbségkutatással foglalkozó szakemberekként aggodalommal követjük, hogy az utóbbi hónapokban felerősödött a kisebbségi csoportokat megbélyegző, az ország kulturális sokszínűségét tagadó politikai beszédmód.”

Ezzel ellentétben mi azt állítjuk, hogy a kulturális sokszínűség Magyarországon tény.

– írják. „Magyarország népességének közel tíz százalékát etnikai és kulturális kisebbségek alkotják. Magyarország Közép-Európa része, amely régiót semmi sem jellemez jobban, mint a jól szervezett, kulturális identitásukhoz ragaszkodó kisebbségek jelenléte”, teszik hozzá, kiemelve, hogy „a közép-európaiak, közöttük a magyarok identitásában fontos szerepet játszanak közvetlen felmenőik sokfélesége, amit az emberek és államhatárok vándorlása és az azt követő változó lojalitások csak még jobban színesítettek”.

A kulturális sokszínűség ezen felül érték, amely állami védelemben részesül, nem csak a Magyarországon jelenleg hatályos nemzetiségi törvény, hanem több, különböző nemzetközi szerződés alapján is.

„Aki ezt tagadja, az a kisebbségi közösségek elismerését, a kisebbségi közösségekhez tartozó és azok fontosságának tudatában élő embereknek a politikai közösséghez való tartozását vonja kétségbe” – írják, hozzátéve, hogy a hazai nemzetiségi csoportok elleni felszólalások a határon túli magyarok helyzetére, megítélésére, „intézményes életesélyeire is negatív módon hathatnak”.

„Mindezek alapján az MTA TK Kisebbségkutató Intézete szakmai párbeszédet kezdeményez, amelynek honlapunkon fórumot kívánunk teremteni annak megvitatására, hogy milyen mértékben és milyen formában van jelen a multikulturalitás elmélete és gyakorlata a magyar társadalomban. Ehhez várjuk minden felelősségteljesen gondolkodó ember hozzászólását” – írják, az MTA TK Kisebbségkutató Intézet honlapja itt elérhető.