Béla
13 °C
27 °C

Rendkívüli kormányzati konferencián találják ki a következő három évet

D  YT20150604021
2015.06.04. 14:40
Lázár János ezúttal is több újdonságot jelentett be a Kormányinfo-tájékoztatón, és reagált a bevándorlókat, Gömöri Zsolt ügyét és a melegfelvonulást érintő kérdésekre.
  • Belső konferenciát tart a kormány július 3-án a következő három év teendőiről.
  • 2018-ra szélessávú net lesz minden magyar háztartásban.
  • Nem maradhatnak Magyarországon a más EU-s országokból visszaküldött menekültek sem. „Azon dolgozunk, hogy kitegyük őket."
  • Új végrehajtási rendszer lesz szeptembertől,  a kormány megújítja a Nemzeti Eszközkezelőt.
  • Június 16-án összeül Pakson egy társadalmi egyeztető fórum, amely a paksi atomerőmű bővítésével foglalkozik.
  • A közfoglalkoztatottak 120 napig szüneteltethetik a jogviszonyukat, így vállalhatnak majd idénymunkát.
  • 70 milliárd forintos keretet nyit a kormány alsóbbrendű utak felújítására. Az M4-es ügyét lezárta a kormány.
  • Változások lesznek a brüsszeli magyar állandó képviseletnél.
  • Nyáron is majdnem minden héten lesz Kormányinfo.

Rendkívüli kormányzati konferencia

Egy belső konferenciát tart a kormány várhatóan július 3-án, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése és a minisztériumok akciótervei alapján meghatározza a következő három év feladatait – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Le kell vonni az elmúlt öt év kormányzati tevékenységének tanulságát, és egy új programra van szükség, hogy növelni lehessen Magyarország versenyképességét.

Az érintett minisztériumoktól Orbán Viktor június 30-ig akcióterveket kért arról, milyen teendőket látnak szükségesnek például az oktatásban, az egészségügyben, a bürokráciacsökkentésben, a versenyképesség javításában és az adóeljárásokban.

A július eleji kormánykonferenciára, „vagy nevezhetjük rendkívüli kormányülésnek", több intézményvezetőt is meghívnak, mások mellett Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövetet, Matolcsy György jegybankelnököt, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét és Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét.  

2018-ra szélessávú net lesz minden háztartásban

A kormány az e-közigazgatással is foglalkozott a szerdai ülésén. A cél az, hogy 2018-ra, méltányos áron, szélessávú internet legyen minden háztartásban – mondta Lázár. Erről már Orbán is beszélt pár hónapja, amikor aláírták a kormány és a Magyar Telekom közötti partnerségi megállapodást. 2058 iskolában, 6 ezer telephelyen megvizsgálják azt is, hogy az ottani internetes szolgáltatás alkalmas-e arra, hogy az ottani tanárok, diákokat kiszolgálja.

Lázár azt is bejelentette, hogy a közigazgatásban kisebbfajta konzultáció indul. Minden járási hivatalban, illetve a honlapokon véleményt lehet nyilvánítani arról például, hogy milyen illetékek csökkenjenek, legyenek ingyenesek. Lázár szerint felmerült eddig például az erkölcsi bizonyítvány ingyenessége. Lázár János emlékeztetett: 2016-ban már 10 milliárd forinttal kevesebb bevételt terveznek a közigazgatási térítési díjak csökkentése, illetve megszüntetése miatt. Ezt „közigazgatási rezsicsökkentésnek” nevezte.

Kiteszik a gazdasági bevándorolókat

Lázár több kérdést is kapott a bevándorlásról, a kormány menekültellenes kampányáról. A miniszter azt mondta, hogy a kormány minden lehetőséget meg fog ragadni, hogy a gazdasági bevándorlókat kiutasítsa innen. Naponta 5 ezer forintba kerül egy ilyen menekült ellátása,

azon dolgozunk, hogy kitegyük őket az országból. 

Nem maradhatnak Magyarországon a más uniós országokból visszaküldött menekültek sem – mondta Lázár.

Lázár azt is mondta, hogy nem tudja a választóinak megmagyarázni, hogy az általuk befizetett adóból miért kellene eltartani tőlünk több ezer kilométerről érkező embereket. „Akik Szíriából elmenekülnek, azok nem Magyarországon lépnek először olyan földre, ahol nincs háború" – egészíti ki a minisztert Giró-Szász András kommunikációs államtitkár. 

Provokatív kérdést is kap Lázár arról, hogy szerinte a libanoni származású Daher Pierre volt fideszes képviselő is elvette-e a magyarok elől a munkát. Vagyis őt is ki kell-e űzni az országból. Lázár szerint Daher Pierre fiatalon jött tanulni Magyarországra azért, hogy itt maradjon. Általában az orvostanhallgatók nem Szeged mellett, a zöldhatáron érkeznek, ezt a kettőt nem szabad összekeverni – válaszolta Lázár.

A melegekkel egy dologban nem ért egyet

Lázárt egy újságíró Tarlós István főpolgármester melegfelvonulást érintő nyilatkozatáról is kérdezte. Ezt a miniszter nem kívánta kommentálni. A miniszter később megjegyezte, hogy egy frakcióülésen hallott egy melegeket érintő mondatot Orbántól, ami neki is tetszett. Lázár szerint Orbán akkor azt mondta, „lehet, hogy egy kérdésben nem értünk egyet a melegekkel, de attól még számos más kérdésben egyetérthetünk". Lázár szerint ez az ő politikai krédója is.

Új végrehajtási rendszer

Új végrehajtási rendszer lesz idén szeptembertől, amellyel azoknak kíván segíteni a kormány, akik nem tudják törleszteni hiteleiket. A végrehajtás nem lehet méltánytalan, és az önkormányzatokkal közösen minden segítséget megadnak a veszélyeztetetteknek.

Lázár közölte azt is, hogy

a kormány megújítja a Nemzeti Eszközkezelőt,

mérlegelik a rendelkezésre álló források nagyságának megnövelését, hogy minél több lakást fel tudjon vásárolni a szervezet. A kormány szeretné azt is, ha a családi csődvédelem minél hamarabb be tudná tölteni szerepét.

Változások a brüsszeli magyar képviseletnél

Határozott változásokat tervez a kormány Magyarország brüsszeli állandó képviseletén. A Magyar Nemzet a képviselet átalakításáról cikkezett éppen ma. A napilap szerint a változás a nagykövetet, Györkös Pétert is érintheti. Lázár János azt mondta, a cél az, hogy Magyarország állandó képviselete legalább olyan jó legyen, mint a térségbeli versenytársaké. A Györkös Péter távozásáról szóló értesüléseket viszont a miniszter nem kívánta kommentálta. Úgy fogalmazott: Györkös Péter kiváló diplomata, a következő időszakban is szüksége van rá a magyar államnak.

Gömörinek mennie kell

Lázár egy újságírói kérdésre beszélt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének, Gömöri Zsoltnak az ügyéről. „A rendőrség figyelmét is felkeltette az ügy, továbbra is úgy gondolom, hogy Gömöri Zsoltnak távoznia kellene, minden órával csak árt a parasport helyzetének" – mondta Lázár. Szerinte a Fideszben nagyon sokan azt gondolják, hogy Gömöri Zsoltnak azonnal távoznia kell.

Lezárták az M4-es autópálya ügyét

Orbán Viktor Szolnokon bejelentette, hogy meglesz a négysávos összeköttetés Szolnok és Budapest között: az M4-es nyomvonalán épül meg, csak autóútként. Abony és Törökszentmiklós között az eredeti tervek szerinti nyomvonalon fogják megépíteni az utat, majd onnan Fegyvernekig egy egyszerűsített műszaki tartalommal, új közbeszerzést követően indul meg az építkezés. 2016-ben kezdődhet az építkezés. A fővárostól Szolnokig tartó 70 kilométeres szakasz várhatóan 110 milliárd forintba kerül majd.

Lázár azt is bejelentette, hogy

70 milliárd forintos keretet nyit a kormány alsóbbrendű utak felújítására.

Paksi egyeztető fórum

Június 16-án összeül Pakson egy társadalmi egyeztető fórum, amely a paksi atomerőmű bővítésével foglalkozik. Lázár azt mondta, hogy a fórumra meghívják a térség polgármestereit, képviselőit, véleményformálóit. A tervek szerint havonta ülésezik majd a testület, amelynek tájékozódási joga lesz, és Paks polgármesterével együtt maga Lázár János vezeti a fórumot. A testület 1 milliárd forintot kap a kormánytól a munkájára. 

Jó hír a közmunkásoknak

A közfoglalkoztatottak 120 napig szüneteltethetik a jogviszonyukat, így vállalhatnak majd idénymunkát – mondta Lázár. Már az idén nyáron is vállalhatnak tehát idénymunkát. A vállalkozókat arra kérik, hogy az érintett hivatalokban jelezzék, hogy  milyen munkaerő-piaci igényük van.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft