Orbán: Tíz óráig sorolhatnám az elkövetett hibákat

D MTZ20150605002
2015.06.05. 08:31

Orbán Viktor a közrádió péntek reggeli műsorában csavaros érvmenetben magyarázta meg, miért kell kitenni a szűrét azoknak az afgán vagy szír szerencsétleneknek, akik a hazájukat dúló polgárháború elől menekülnek Magyarországra (pontosabban az EU-ba, de pont itt lépik át a határt). Szerinte ugyanis mire több országon keresztül ideérnek, politikai menekültből gazdasági menekültté válnak,

mert nem olyan országból jönnek, ahonnan el kellene menekülni.

Orbán a bevándorlásról szóló uniós szabályokat „életszerűtlennek” nevezte, melyeket ha nem kényszerítenének ránk, akkor 

Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, azokat már mind hazaküldtük volna.

Ezért vagy vissza kellene venni nemzeti hatáskörbe a kérdést, vagy meg kell változtatni a közös európai szabályokat, hogy azok ésszerűek legyenek.

Orbán egyébként a 180 perc műsorában megint az ötévértékelőben megkezdett önkritikus-konszolidációs-konzultációs vonalat vitte. Állította, mivel nem tudjuk, milyen mélyre nyúlik az emberek politikai emlékezete, ezért van szükség időről időre számvetésre. De azért alapvetően azt állította, nincs szükség rendszerváltásra, nincs szükség válságkezelésre, amit kezelni kellene, ezért 

az okos, higgadt munka ideje jött el. 

Orbán szerint a rendszerváltás végének egyik szimbolikus eseménye az volt, amikor 

egy többségében cigányok lakta faluban egy tüntetésen nem segélyt, hanem munkát követeltek.

Megígérte, hogy hamarosan lesz egy új nemzeti konzultáció is (nem tudni, hogy a Lázár által sokszor belengetett bürokráciacsökkentésről szólóra gondolt-e), a mostanit pedig „korrekt, nyitott, fair”-nek nevezte, de nyilván valami mást értett ezeken a szavakon, mint én, mert a következő tagmondatban már elismerte, hogy a kérdések tényleg nem bevándorlópártiak. 

 Az önkritikában Orbán már-már önparódiába ment át, amikor azt mondta:

Tíz éve vagyok miniszterelnök: ha fölsorolnám az összes hibát, amit elkövettem, itt ülhetnénk 10 óráig.

Azért pár hibát, negatív jelenséget konkrétan is megemlített:

  • Nincs lakossági megtakarítás.
  • Kívánnivalót hagy maga után a közbiztonság.

  Emellett még „kafkai rendszer”-nek nevezte az építésügyi, illetve az adóeljárásokat, állítása szerint már háromnegyed éve foglalkozik azzal, hogyan lehetne ezeken a területeken csökkenteni a bürokráciát. Arról azonban nem beszélt, hogy ezek már az ígért bürokráciacsökkentés részei lesznek-e.