Rubovszky kutatási célú miniszteri biztos, nem mond le

2015.06.05. 15:01
Összeférhetetlenség miatt lemondásra szólította Rubovszky Csillát, az V. kerület alpolgármesterét Juhász Péter. Az Együtt képviselője szerint a miniszteri biztossá kinevezett a KDNP-s politikusnőnek már három hónapja fel kellett volna adnia az alpolgármesterséget, mert a két megbízatás összeférhetetlen. Rubovszky viszont nem mond le, mert tudományos kutatási célokhoz kapta a miniszteri biztosságot, ami kivételt jelent.

Rubovszky Csillát, a Belváros alpolgármesterét március 1-én „a 80. életévüket betöltött személyek esetében a szociális alapszolgáltatások infokommunikációs fejlesztését célzó tudományos kutatás és országos modellprogram kidolgozásáért, valamint bevezetéséért felelős” miniszteri biztossá nevezte ki Seszták Miklós fejlesztési miniszter.

A három hónapja történt kinevezés miatt Juhász Péter pénteken lemondásra szólította fel az V. kerületi kereszténydemokrata politikust.

Az ellenzéki képviselő szerint az alpolgármesterség és helyi önkormányzati képviselői megbízatás külön-külön is összeférhetetlen a miniszteri biztossággal.

Juhász az önkormányzati képviselők jogállását szabályozó törvényre hivatkozott, amely kimondja, hogy az önkormányzati képviselők nem lehetnek országgyűlési képviselők, és nem tölthetnek be olyan tisztséget, amelyet „az Országgyűléstől, köztársasági elnöktől, Kormánytól, Kormány tagjától, vagy az Országgyűlés, Kormány alárendeltségébe tartozó szervtől (vezetőjétől) kaptak”.

Juhász a Facebookon közzé tette Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármesternek küldött levelét is, amelyben jelezte, az összeférhetetlenséget 30 napon belül ki kellett volna küszöbölni, ezért Szentgyörgyvölgyinek kell rendeznie az alpolgármester tisztségeit.

Rubovszky Csilla az Index kérdésére leszögezte, nem mond le, mert nem is kell lemondania.

Szerinte Juhász figyelmen kívül hagyta az által idézett törvényi rész után következő szakaszt. A törvényben ott sorolják fel a kivételeket, mint például a kutatási célú kinevezéseket.

Ruboszky azt mondta, hogy doktori disszertációjával összefüggésben kapta minisztertől a kinevezést. Miniszteri biztosként egy finn gyártmányú eszköz magyarországi alkalmazhatóságát mérik fel, munkájáért pedig sem fizetést, sem térítést nem kap.