Jönnek a záporok, zivatarok

D  AS20150525066
2015.06.08. 16:58 Módosítva: 2015.06.08. 20:47

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú (citrom) riasztást adott ki hétfő délután heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Hajdu-Bihar, Heves Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Az érintett területeken kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, károkozó szél vagy nagy méretű jég, és intenzív zivatarokból rövidebb idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Hétfő este a várható viharok miatt Hajdú-Bihar és Heves megye több járására másodfokú riasztást adtak ki. Az érintett területeken este kilenc óra után heves zivatarokra, felhőszakadásra kell számítani.

A hétfő éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Hajdú-Bihar és Heves megye mellett Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében is várható másodfokú riasztás, mert olyan heves zivatarok lehetnek, amiket akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél, valamint nagyobb jégdarabok kísérnek, és rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is eshet.

Az Időkép.hu szerint hétfőn délután szórványosan, kedden már többfelé számíthatunk frissítő zivatarok kialakulására.

A következő napokban is marad az eddigiekhez hasonló meleg, nyári időjárás, de egy gyenge hidegfront miatt a hét elején megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

kep
Fotó: omsz.hu

Hétfőn délután már több helyen magasra törnek a gomolyfelhők, és elsősorban északon, valamint a Dunától keletre alakulhatnak ki szórványosan zivatarok, majd kedden már többfelé lehet rájuk számítani az ország területén, legkisebb eséllyel az ország keleti, északkeleti részén.

Holnap

Keddre a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy és Tolna megyére másodfokú, míg Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 12-19, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 Celsius-fok között várható, északkeleten lesz a melegebb.