Vasárnaptól újra lehet normálisan vonatozni a Balatonra

2015.06.13. 16:34

Átadták a részben felújított Szántód-Kőröshegy és Lepsény közti vonatszakaszt, úgyhogy újra meg lehet közelíteni vasúton Siófokot, írja az MTI. Eddig a vonatozóknak hónapok óta pótlóbuszokra kellett átszállni és amitől sokkal hosszabb és kényelmetlenebb volt az utazás a Balaton déli partján.

A 85 százalékban uniós pénzből zajló nagy felújítások során a teljes szakasz csak őszre lesz kész, de vasárnaptól már járnak a vonatok. A felújítást konzorciumban nyerte meg még tavaly három óriáscég közösen, a Közgép, a Swietelsky és a Strabag.

Jövő héttől már 80, utána pedig 100 kilométer/órás sebességgel mehetnek itt is a vonatok. Ezzel a korábbi több mint 100 perces vonatút helyett elvileg 80 perc alatt el lehet majd eljutni Siófokra a Budapestről. EU-s pénzből átépítik még majd a székesfehérvári vasútállomást is, ami után már 70 perc alatt Siófokra ér majd Budapestről a vonat, és egyébként sokkal halkabb is lesz.

A teljes felújítási program során a Balaton déli partjának végégig, Balatonszentgyörgyig felújítják a pályát. Nyáron havonta átlagosan félmillió utas vonatozik a Balaton déli partjára.

Lesz expressz és flört is

Idén még nem tudják a Balaton déli partján a teljes vasúti menetrendet bevezetni, de a nyári menetrend életbelépésétől új szolgáltatásként Balaton-expressz járatok közlekednek majd kétóránként a Déli-pályaudvarról. Ezek a vonatok zárt szerelvények lesznek nyolc kocsival - köztük Intercity kocsival -, ezeket helyjegy lesz és biciklit is lehet majd rajtuk vinni. Továbbá napi öt pár hagyományos szerelvényekből álló sebesvonat közlekedik majd a Balaton déli partjára, nagyobb bicikliszállító kapacitással.

Hétvégén korszerű motorvonatokat is forgalomba állítanak majd, és Hétvégi flört fantázianéven szombaton és vasárnap délelőtt három járat indul a tó partjára, majd délután ugyanennyi indul vissza a fővárosba - közölte még a MÁV.

Június közepétől kísérleti jelleggel bevezetik a diákoknak a Nyugaton már ismert vakációbérletet, amely egy, kettő, vagy akár három hónapos időtartamra korlátlan utazási lehetőséget biztosít a MÁV-Start hálózatán. Az érvényes dolgozói bérlettel rendelkező utasok pedig a pénzükért bárhova 20 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet szeptember 30-áig.