Orbán személyvédelem nélkül vezette a belvárosban a szolgálati VW-t

2015.06.19. 07:52

A miniszterelnök személyi védelem nélkül maga vezette hivatali autóját a belvárosban. Kollégánk a Parlamentnél vette észre, majd robogóval elé ment, hogy videót készítsen a Lánchíd előtt, a Clark Ádám téren. 

A miniszterelnök a Parlamenttől indult a VW Multivannal, és a kisbusszal egy utast is szállított. A VW nem használt megkülönböztető jelzést, és kísérőautó sem volt mellette, amikor végigaraszolta a hídon kialakult forgalmi dugót.

Orbán Viktor a volán mögött

Az Index megkérdezte Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, hogy csütörtökön miért nem kísérték Orbán Viktort a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai.

Havasi szerint a vonatkozó kormányrendelet megengedi a védett személyeknek, így a miniszterelnöknek is, hogy a személyi védelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhassanak.

A sajtóiroda vezetője szerint Orbán Viktor időnként él ezzel a lehetőséggel, és az is előfordul, hogy ő maga ül a volán mögé.

Arra a kérdésre azonban nem kaptunk választ, hogy a miniszterelnök hova ment csütörtökön délelőtt, és ki volt mellette.

A testőrök nélkül utazó Orbán Viktorról legutóbb 2012-ben írt a Blikk. A miniszterelnök az Aszódi úti hajléktalanszállón tartott „bejelentés nélküli szemlét”.

Azt akartam, hogy ne tudjanak az érkezésemről, minden olyan legyen, amilyen szokott – mondta akkor Orbán a lap véletlenül helyszínen tartózkodó újságírójának.

Később azonban Pintér Sándor belügyminiszter nyilatkozatából kiderült Orbán mégsem volt teljesen egyedül. A miniszterelnök lemondott ugyan a személyvédelem egyes elemeiről, amikor felkereste az Aszódi úti hajléktalanszállót, a TEK azonban mindvégig, „operatív, külső szemlélő által nem felismerhető módon" biztosította Orbán Viktor védelmét – közölte belügyminiszter egy ellenzéki képviselő kérdésére.