Nem lesz hungarikum a magyar sperma

2015.06.20. 10:45

Nem tudom, kinek milyen elképzelése volt eddig a magyar spermáról, de a Népszabadság mai cikke alapján nem túl rózsás a helyzet. A hazai lombikbébi-beavatkozásokhoz többségében importspermára van szükség, mert a „magyar férfiak megtermékenyítő képessége hosszú évek óta fokozatosan és nagymértékben csökken", idézi a lap az egyik spermabank igazgatóját.

A Krio Intézet Zrt. vezetője szerint a spermabankba jelentkezők kevesebb, mint 10 százaléka alkalmas donornak. A 2014-ben hozzájuk jelentkező 152 férfiból az első szűrővizsgálat végére tízen maradtak, a következő vizsgálaton még négy kiesett, hárman visszaléptek, háromnál még tart a kivizsgálás, a maradék egynél pedig már találtak valamit, ami miatt nem tudja befejezni a szűrőprogramot.

De mit lehet ilyenkor tenni? Importálni kell a spermát. A Magyarországon működő két spermabank a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a dániai Nordic Cryobankból vásárolnak.

Spermakrízis van, még külföldről sem jöhet

A Népszabadság cikke szerint a helyzet most még rosszabb. Egy hiba miatt − nem tökéletes minőségű sperma jutott át a rendszeren a dán spermabankban − hatósági tiltást vezettek be. Körülbelül egy hónapja nem lehet beszerezni spermát a Krióból, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arra kötelezte a bankot, hogy azonnal fejezze be a hímivarsejtek gyűjtését. A lap által megkérdezett Kaáli Intézetben többtucatnyi nő került várólistára. Köztük olyanok is, akiknek már megkezdődött a hormonstimulációs kezelésük.