Minden határon felhúzza a kormány a kerítést, ha szükséges

2015-06-19T220620Z 1645457822 GF10000133742 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.06.24. 11:44
Nem csak a szerb–magyar határon épülhet kerítés, minden olyan határszakaszon, ahol nincs más mód az illegális bevándorlók megállítására, ezt az eszközt fogja alkalmazni a kormány. Ezt jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy nem függesztettük fel a Dublin III. alkalmazását. A kormány szerint a visszatoloncolt bevándorlókat nem ide, hanem Görögországba kellene küldeni.

A kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A kormány a bevándorlásról tárgyal, és ezzel kapcsolatban hozott döntéseket, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a jövőben más határszakaszon is épülhet kerítés, ha szükséges.

Minden határszakaszon, ahol az illegális bevándorlás megakadályozására nincsen más hatékony mód, a biztonsági határzár eszközét fogjuk alkalmazni 

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Ezzel is hangsúlyozta, hogy a múlt héten bejelentett 175 kilométeres kerítés a szerb–magyar határon nem a kétoldalú kapcsolatokról szól, Szerbiával jó a magyar kormány viszonya, és a jövő heti közös kormányülésen is megvitatják ezt a kérdést. 

Szijjártó azt is bejelentette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter beszámolt a kerítésépítéshez szükséges teendőkről. Törvénymódosítások szükségesek, hogy a kormány a lehető leggyorsabban meg tudja építeni a kerítést.

A Fidesz–KDNP-frakciónak kell ezekről gondoskodnia. 6,5 milliárd elkülönítéséről döntött a kormány, ez az anyagbeszerzéséhez szükséges. A cél pedig az, hogy az állam maga építse meg a kerítést, a kivitelezéshez munkacsoportot hoznak létre.

Mégsem függesztettük fel a Dublin III.-at?

A Dublin III. tegnap még a kormányszóvivő által is elismert felfüggesztésével kapcsolatban Szijjártó nyolc pontban foglalta össze a kormány álláspontját.

  1. Magyarország maradéktalanul betart minden EU-s jogszabályt, maradéktalanul megfelel minden EU-s kötelezettségének.
  2. Semmilyen EU-s jogszabály magyar alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó, ilyen döntés nem született.
  3. Magyarországra az idén 61 ezer illegális bevándorló érkezett, 60 922-en Szerbia felől jöttek.
  4. „Az elképesztő illegális bevándorlási nyomás” Magyarország számára súlyos technikai és kapacitásbeli problémákat okoz.
  5. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez a súlyos kapacitásbeli problémát orvosolni tudjuk.
  6. A kormány úgy értesült, hogy Ausztria és tíz ország bevándorlókat akar visszaküldeni ide, és „ezzel nem értünk egyet”.
  7. Ezek a bevándorlók nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek be az EU területére, vagyis a kormány szerint oda kell visszaküldeni őket.
  8. Haladéktalanul konzultációt kezdeményez a kormány az  Európai Bizottság első alelnökével a Dublin III.-ról szóló kérdésekről. Emellett az EU külügyi képviselőjével tárgyalni fognak arról, hogyan kezeljük a nyugat-balkáni bevándorlási nyomást.

Szijjártó bejelentése némileg ellentmond  Kovács Zoltán kormányszóvivő és Perényi János bécsi magyar nagykövet tegnapi nyilatkozatának. Ők az Indexnek egyértelműen megerősítették a Dublin III. felfüggesztését. A miniszter szerint viszont arról van szó, hogy „kapacitásbeli problémáink" miatt nem tudjuk fogadni a menekülteket, de ezek szerint mégsem függesztettük fel a jogszabály alkalmazását.

Tasnádi László rendészeti államtitkár szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén is úgy fogalmazott: „Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni." Tasnádi László beszélt arról is, hogy a menekülttáborok betelte drámai helyzetet okoz. Megjegyezte, például egy albán család a Margitszigetre költözött életvitelszerűen.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke  bejelentette, Magyarország fizikailag nem tudja elhelyezni az illegális bevándorlókat, nincs elég sátor és ágy, a katasztrófavédelem tartalékaihoz pedig csak korlátozottan lehet hozzányúlni, mert azok a váratlan katasztrófák esetén is szükségesek.  • Hírek
  • Megtakarítás