Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden határon felhúzza a kormány a kerítést, ha szükséges

2015-06-19T220620Z 1645457822 GF10000133742 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.06.24. 11:44
Nem csak a szerb–magyar határon épülhet kerítés, minden olyan határszakaszon, ahol nincs más mód az illegális bevándorlók megállítására, ezt az eszközt fogja alkalmazni a kormány. Ezt jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy nem függesztettük fel a Dublin III. alkalmazását. A kormány szerint a visszatoloncolt bevándorlókat nem ide, hanem Görögországba kellene küldeni.

A kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A kormány a bevándorlásról tárgyal, és ezzel kapcsolatban hozott döntéseket, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a jövőben más határszakaszon is épülhet kerítés, ha szükséges.

Minden határszakaszon, ahol az illegális bevándorlás megakadályozására nincsen más hatékony mód, a biztonsági határzár eszközét fogjuk alkalmazni 

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Ezzel is hangsúlyozta, hogy a múlt héten bejelentett 175 kilométeres kerítés a szerb–magyar határon nem a kétoldalú kapcsolatokról szól, Szerbiával jó a magyar kormány viszonya, és a jövő heti közös kormányülésen is megvitatják ezt a kérdést. 

Szijjártó azt is bejelentette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter beszámolt a kerítésépítéshez szükséges teendőkről. Törvénymódosítások szükségesek, hogy a kormány a lehető leggyorsabban meg tudja építeni a kerítést.

A Fidesz–KDNP-frakciónak kell ezekről gondoskodnia. 6,5 milliárd elkülönítéséről döntött a kormány, ez az anyagbeszerzéséhez szükséges. A cél pedig az, hogy az állam maga építse meg a kerítést, a kivitelezéshez munkacsoportot hoznak létre.

Mégsem függesztettük fel a Dublin III.-at?

A Dublin III. tegnap még a kormányszóvivő által is elismert felfüggesztésével kapcsolatban Szijjártó nyolc pontban foglalta össze a kormány álláspontját.

  1. Magyarország maradéktalanul betart minden EU-s jogszabályt, maradéktalanul megfelel minden EU-s kötelezettségének.
  2. Semmilyen EU-s jogszabály magyar alkalmazásának felfüggesztéséről nincs szó, ilyen döntés nem született.
  3. Magyarországra az idén 61 ezer illegális bevándorló érkezett, 60 922-en Szerbia felől jöttek.
  4. „Az elképesztő illegális bevándorlási nyomás” Magyarország számára súlyos technikai és kapacitásbeli problémákat okoz.
  5. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez a súlyos kapacitásbeli problémát orvosolni tudjuk.
  6. A kormány úgy értesült, hogy Ausztria és tíz ország bevándorlókat akar visszaküldeni ide, és „ezzel nem értünk egyet”.
  7. Ezek a bevándorlók nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek be az EU területére, vagyis a kormány szerint oda kell visszaküldeni őket.
  8. Haladéktalanul konzultációt kezdeményez a kormány az  Európai Bizottság első alelnökével a Dublin III.-ról szóló kérdésekről. Emellett az EU külügyi képviselőjével tárgyalni fognak arról, hogyan kezeljük a nyugat-balkáni bevándorlási nyomást.

Szijjártó bejelentése némileg ellentmond  Kovács Zoltán kormányszóvivő és Perényi János bécsi magyar nagykövet tegnapi nyilatkozatának. Ők az Indexnek egyértelműen megerősítették a Dublin III. felfüggesztését. A miniszter szerint viszont arról van szó, hogy „kapacitásbeli problémáink" miatt nem tudjuk fogadni a menekülteket, de ezek szerint mégsem függesztettük fel a jogszabály alkalmazását.

Tasnádi László rendészeti államtitkár szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén is úgy fogalmazott: „Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni." Tasnádi László beszélt arról is, hogy a menekülttáborok betelte drámai helyzetet okoz. Megjegyezte, például egy albán család a Margitszigetre költözött életvitelszerűen.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke  bejelentette, Magyarország fizikailag nem tudja elhelyezni az illegális bevándorlókat, nincs elég sátor és ágy, a katasztrófavédelem tartalékaihoz pedig csak korlátozottan lehet hozzányúlni, mert azok a váratlan katasztrófák esetén is szükségesek.