Nagy balhé volt a debreceni menekülttáborban, ideiglenesen lezárták

DEBRE20150629004
2015.06.29. 16:36 Módosítva: 2015.06.29. 18:49
  • A tábort ideiglenesen lezárták, csak különös indokkal lehet elhagyni
  • A délutáni zavargásoknak egy könnyű sérültje van
  • Egy embert őrizetbe vettek
  • Még mindig nagy a rendőri készültség a helyszínen

Zavargás tört ki hétfő délután a debreceni menekülttáborban és a környékén. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint először két török férfi verekedett össze, innen szélesedett ki a konfliktus. A Police.hu később arról írt, hogy vallási alapú konfliktusról volt szó, állítólag egy menedékkérő elvette egy másik Koránját (egyes információk szerint a lapok között 200 euró is volt), beszaladt vele egy épületbe, majd megtaposta a könyvet. 

A rendőrség szerint ez a konfliktus mérgesedett el annyira, hogy a táborban tartózkodók közül több százan csatlakoztak a balhéhoz. Egy, körülbelül százas csoport kiment a táborból a Sámsomi útra: parkoló autókra támadtak, kukákat borogattak és gyújtottak fel.

Madai Petra, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy három darab szelektív-hulladékgyűjtő égett a tábor bejárata előtt. A debreceni tűzoltők rövid idő alatt eloltották a tüzet.

A rendőrség ideiglenesen lezárta a 471-es utat, de már újraindult a forgalom. A rendőrség a feldühödött tömeg megfékezésére kordonokat húzott fel, és - a közlemény megfogalmazása szerint -  "gázcsapásokat" is alkalmazott, végül visszaszorította az embereket a tábor területére. 154 fős volt az intézkedő rendőri egység.

Kósáék zárttá tennék a menekülttáborokat

Pósán László, Kósa Lajos és Tasó László, debreceni fideszesek délután közleményt adtak ki, amely szerint mindegy mit mond az Európai Unió, zárttá kellene tenni a menekülttáborokat. A képviselők szerint "tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az olyan emberek, akik törvénysértő módon lépték át a magyar határt, de ugyanakkor igényt tartanak a magyar emberek támogatására és együttérzésére, azok a befogadó állomás környékén, a mai napon tanúsított erőszakos cselekedeteikkel méltatlanná váltak a jóindulatunkra".

Délután ötkor még nagy volt a rendőri készültség a helyszínen, a Haon.hu tudósítása szerint száz készenléti rendőr nézett farkasszemet a tábor bejáratánál tüntető 50-100 migránssal, akik néha rigmusokat skandáltnak. A rendőrség este hatkor szintén azt írta: "az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet". 

Harhai Zsolt, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatójá azt mondta a Dehir.hu-nak, hogy nincs súlyos sérült. A rendőrség közleménye szerint

egyetlen sérültről van tudomásuk:

az illető a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmestere, őt kővel dobták meg, a hámsérülését a helyszínen ellátták.

A tudósítások szerint a megtámadott autókban nem keletkezett komolyabb kár. A rendőrség szerint az anyagi kár megállapítása még folyamatban van.

Az MTI tudósítója hétfő este a helyszínről azt jelentette, hogy

ideiglenesen lezárták a befogadóállomást.

A táborlakók bemehetnek, de bentről csak alapos indokkal engednek ki bárkit is. Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László, Debrecen polgármestere.

Miután kijött, Papp azt mondta: a rendőrség ura a helyzetnek, a tábort lezárta, és a következő napokban Debrecen egész területén megerősített járőrszolgálat lesz. A polgármester szerint csak idő kérdése volt, mikor alakul ki konfliktus a túlterhelt befogadóállomáson. "Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet, a városban nincs helye ennek a tábornak", mondta Papp.

A táborban nagy a zsúfoltság,

a befogadó állomást 800 emberre tervezték, hétfő reggel már 1900-an voltak,
 

ahogy ezt Rácz Róbert elmondta az MTI-nek.

A debreceni menekülttáborban általában három hetet töltenek a migránsok, mielőtt tovább mennek. A zsúfoltság miatt többen az udvaron alszanak hálózsákokban és matracokon. 

Összetűzés a krikettmeccs miatt

Utoljára 2013-ban volt tömegverekedés a táborban. Akkor az afgánok a pakisztániak ellen játszottak krikettmeccset, mire megjelent több afrikai menedékkérő, akik kosárlabdázni szerettek volna. Egyikük bement a pályára, őt leütötték egy krikettütővel, innen eszkalálódott odáig a konfliktus, hogy körülbelül 200-an részt vettek benne, idézte fel a Dehir.hu. Akkor annyira eldurvult a helyzet, hogy végül Budapestről 400, Hajdú-Bihar megyéből pedig 200 rendőrt és kommandóst vezényeltek a helyszínre. 

Orbán Viktor május közepi debreceni látogatása során azt mondta, szíve szerint nem fejlesztené, hanem bezárná a menkülttábort. „Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!” – üzente a bevándorlóknak. Tudja,hogy az európai szabályok egyelőre nem teszik lehetővé a bezárást, de majd megvívja a csatát az EU-val. Orbán akkor azt is mondta, hogy 

nem akarunk együtt élni a problémával. 

Nem sokkal később jelentek meg a kormány menekültellenes plakátjai, amelyek azt üzenték, hogy "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját", valamint tiszteletben kell tartaniuk a magyarok kultúráját, és be kell tartaniuk az itteni törvényeket. Az Index megkérdezte a menekülttábor lakóit, mit gondolnak az üzenetekről. Íme: 

Ezt válaszolták a kormány barátságtalan plakátjára a menekültek

Ha a napi politikai csatározásokon túl szeretne többet tudni az európai menekülthelyzetről, akkor mindenképpen olvassa el ezt a cikket >>>