Dicsérte a magyar rendőröket az elfogott szír kormányhivatalnok

2015.07.01. 20:06 Módosítva: 2015.07.01. 21:18

Élénk sporttevékenység zajlik Szeged határában: embercsempészek álcázzák magukat futónak, sportolónak, motorosnak, mert így tudják felderíteni a terepet, alkalmas-e az idő a menekültek elindítására.

Az Index tudósítója szerint a csempészek az elmúlt napokban nagyon rákapcsoltak.

A rendőrök szerdán egy több mint 50 főből álló menekültcsoportot fogtak el Szeged-Gyálarét térségében.

A hatóságok statisztikái szerint ez már egy erősebb napnak számít ezen a környéken, de azt mondják, a hét további részében is hasonló aktivitásra lehet számítani.

A menekültek többsége családdal érkezett. A csoportban több 2-4 éves korú gyermek is volt, akiket nagyon megviseltek az elmúlt napok megpróbáltatásai. A meleg időjárás és a három napos gyaloglás miatt egészségi állapotuk leromlott, néhányuk számára életmentő volt az elfogás után kapott víz.

A menekültek között volt egy angolul jól beszélő szír férfi is, aki állítása szerint korábban kormányhivatalnokként dolgozott. A férfi azt mondta, ő akkor döntött a kivándorlás mellett, amikor a polgárháborúban mindhárom házát lebombázták. A szír menekült azt hangoztatta, hogy a magyar hatóságok jól bántak vele és a csoport többi tagjával. A vándorlásuk során szerzett tapasztalatai alapján a magyar rendőröket kifejezetten pozitív figuráknak értékelte.