2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Nagyanyja nevelte fel, de viszonzást hiába várt, belehalt

2015.07.01. 11:46

Jogerősen tizenöt év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy kőteleki férfit, aki 83 éves nagyanyja gondozását elmulasztva az idős nő halálát okozta. A táblabíróság különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a jelenleg 35 éves férfit, írja az MTI.

A büntetlen előéletű vádlottat ötéves korától apai nagyszülei gondozták, nagyapja halála után a nagyanyja nevelte Budapesten. Az asszony 1970-es években történt csípőműtéte után mozgásában korlátozott volt, előbb bottal, később járókerettel tudott közlekedni, lakáshoz kötötten élt. A vádlott nem dolgozott, vállalta, hogy beteg nagymamáját gondozza, az ezért kapott ápolási díjból, valamint a nő nyugdíjából és fogyatékossági támogatásából éltek.

Budapestről 2011 októberében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőtelekre költöztek. Ezt követően az idős asszony állapota fokozatosan romlott. A vádlott nem takarított, a házat ellepte a szemét, a férfi az ápolást is elhanyagolta. 2012. augusztus 27-e után a nőnek szükséges gyógyszereket sem íratta fel a háziorvosnál, azokat az interneten keresztül ismeretlen forrásból szerezte be. Az asszony 2012 novemberétől már nem tudott felkelni az ágyból.

A férfi - bár tisztában volt nagyanyja állapotával - sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott, a nőt nem gondozta. A sértett 2013. január 11-én evett utoljára, másnap leesett az ágyról. Amikor a férfi visszarakta, az asszony beütötte a fejét az ágy karfájába, a sértettnél koponyüregi vérzés lépett fel.

Két nappal később a vádlott észrevette, hogy nagyanyja nincs eszméleténél, de ekkor sem hívott orvost, csak két nappal később értesítette a mentőszolgálatot, előtte azonban kitakarított, mert félt, észreveszik, milyen körülmények között élt a sértett. Az asszony két nappal a kórházba szállítása után elhunyt, halála a nagyfokú ellátatlanság miatti súlyos testi romlás, valamint a szövődményként kialakult tüdőgyulladás miatt következett be. A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, szívből sajnálja a történteket, soha nem akart ártani nagymamájának.