Semjén: Soha sem egyeztettem a CBA vezetőjével

2015.07.02. 12:22

A bevezetés előtt rengeteget tárgyaltam a vasárnapi zárva tartásról, de azzal az úriemberrel soha nem találkoztam és nem is egyeztettem

– mondta az Index kérdésére Semjén Zsolt.

Baldauf László CBA-elnök a csütörtökön megjelent Heti Válaszban olvasható interjújában arról beszélt, hogy a Cooppal összefogva próbáltak tenni a nyitva tartás korlátozása érdekében, bár a két cégcsoport nehezen tudott összefogni, mert megromlott a viszonyuk a Match felvásárlása idején.

A KDNP elnöke szerint a vasárnapokról nem a cégvezetőkkel és a tulajdonosokkal, hanem többek között a kereskedelmi dolgozók szakszervezeteivel tárgyalt, legtöbbet azonban Matolcsy Györggyel kellett beszélnie.

Az Orbán-kormány korábbi gazdasági minisztere, az MNB jelenlegi elnöke ugyanis – állította Semjén – már többször visszadobta a KDNP javaslatát.

A párt ennek ellenére minden évben újra és újra megpróbálta elfogadtatni az általuk szociális és világnézeti alapon favorizált ötletet. Sok sikertelen próbálkozás után tavaly fordult a helyzet: ekkor már a Fidesz-vezetése is megfelelőnek ítélte az ország gazdasági helyzetét a bevezetésre.

Semjén szerint a magyar GDP-növekedés és a rezsicsökkentésből származó megtakarítások forgalomnövelő hatása volt az a két feltétel, amely miatt a kormányzat is rámondta az áment a javaslatra.

A kereszténydemokrata politikus nem tart attól, hogy a kérdésben egy esetleges ellenzéki népszavazás változást hozhatna. Szerinte a félmillió kereskedelmi dolgozó már kezd ráérezni a szabad vasárnap ízére, a zárva tartás miatt nem történtek elbocsátások, és a kereskedelmi forgalom sem csökkent.  • Bérelnék
  • Bankszámla