Krisztina
18 °C
24 °C

Itt az újabb konzultáció, ezúttal a kivándorlásról

2015.07.04. 12:37 Módosítva: 2015.07.04. 14:15

Konzultációt indított az interneten a kivándorlásról a Lehet Más a Politika - jelentette be Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a fiatalok külföldre távozása valóságos nemzeti probléma és a kormánynak inkább ezzel kellene foglalkoznia, mint a bevándorlással. Közölte, a párt saját honlapján közzétett kilenc kérdésre azoktól vár őszinte választ, akik már külföldre távoztak, továbbá azoktól is, akik itthon maradtak, de megértik a kivándorlók döntését.

A konzultáció eredményeivel szeretnék a kormányt szembesíteni, mert szerintük nem igaz, hogy a magyar emberek kalandvágyból mennek külföldre. Szerinte nem álkonzultációkra, hecckampányokra, kormányzati manipulációra van szükség, hanem jó szándékú és cselekvőképes politikára. Mint mondta, azt szeretnék, hogy Magyarország olyan hely lenne, ahonnan nem elköltöznek az emberek, hanem ahová hazajönnek, és ahol meg tudnak élni.

Szél Bernadett a kivándorlást népesedési, gazdasági, társadalmi szempontból is súlyos következményekkel járó folyamatnak nevezte, és utalt arra, hogy különböző becslések szerint 350-600 ezer között lehet a külföldön élő magyarok száma. Jelezte azt is, hogy friss kutatások szerint minden tizedik magyar "csomagolna, pakolna, külföldre költözne", mert annyira kilátástalannak látja itthon a helyzetét.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány által elindított Gyere haza fiatal-kampány semmire se jó, és annak szlogenjéhez őszintébb lenne hozzáírni, hogy "vár itthon a közmunka". Ezzel összefüggésben arról beszélt, Magyarországon az igazi probléma a dolgozói szegénység, az, hogy a bérekből nem lehet megélni, és hogy ezért évről-évre tömegek hagyják el az országot.