Lehel
17 °C
27 °C

Kövér László nagyon dühbe gurult az LMP tábláitól

11051813 10153288668002013 1734341435172855313 o
2015.07.06. 10:29
Rögtön egy kisebb botránnyal kezdődött a parlament hétfői rendkívüli ülése. Az LMP-sek táblákat emeltek fel arról, hogy kinek a bérét kellene emelni, amit Kövér László bohóckodásnak minősített. El is vette a szót Szél Bernadettől. Az MSZP kiborult, hogy a választási iroda elutasította a népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartástól. A Jobbik keményebb fellépést sürgetett a migránsok ellen.

Egyperces néma felállással kezdődött a parlament hétfői rendkívüli ülése. A képviselők a rendszerváltás utáni első parlament elnökére, Szabad Györgyre emlékeztek, aki múlt héten hunyt el. 

A csendes pillanatok nagyjából eddig tartottak. Az ellenzéki napirend előtti felszólalásoknál már komolyan egymásnak feszültek a pártok.

Az LMP-s Szél Bernadett például arról beszélt, hogy a munkavállalók szerinte mindennap veszítenek a Fidesz kormányzásával. Szél szerint ha a Fidesz irányítja az országot, „20 évig csórók maradunk”. Ezzel arra utalt, hogy Lázár János korábban kijelentette, hogy várhatóan 20 évig nem éri utol a magyar az európai béreket. 

A felszólalás egy pontján az LMP-s képviselők felmutattak néhány táblát arról, hogy kinek a bérét kellene emelni (közszféra dolgozói, oktatási dolgozók, egészségügyi dolgozók stb.). Kövér László azonnal elvette a szót Szél Bernadettől, és felszólította az LMP-seket, hogy

fejezzék be a bohóckodást.

Kövér nem is adta vissza a szót Szélnek, a kormány részéről senki nem reagált a dologra.

Az MSZP a Fidesz csalására gyanakszik

Az MSZP frakcióvezetője, Tóbiás József arról beszélt napirend előtt, hogy a párt múlt héten benyújtotta a népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartás megszüntetéséről. Vasárnapig úgy tűnt, sikeres a dolog, de a Nemzeti Választási Iroda vezetője, Pálffy Ilona vasárnap este jelezte, hogy nem terjeszti a bizottság elé, mert túl korán érkezett be.

Tóbiás a kormányt vádolta azzal, hogy mindenféle adminisztratív eszközzel akadályozzák, hogy a nép döntsön arról, nyitva legyenek-e a boltok vasárnap. A Fidesz szerinte fél a népszavazástól, mert rájött, hogy a saját szavazói sem értenek egyet az intézkedéssel. 

Önök csalnak, önök lehetővé teszik, hogy adminisztratív eszközökkel elfojtsák a társadalom hangját.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára visszautasította, hogy a kormány nyomást gyakorolna a Nemzeti Választási Irodára. L. Simon szerint az MSZP-nek tudomásul kell venni a döntést, és tiszteletben kell tartani az eljárási szabályokat, jogszabályokat.

Az államtitkár felhívta a figyelmet az értékrendi eltérésre is: a szocialisták zárva tartásról beszélnek, míg a kormány pihenőnapról, mert szerintük mindenkinek jár egy nap, amikor pihenhetnek. L. Simon szerint a szocialisták a multik, míg a kormánypártok a munkavállalók érdekeit nézik.

Ha azt mondják, hogy 4 millió szegény él az országban, miért követelik, hogy vasárnap is lehessen vásárolni?

- kérdezte még az MSZP-sektől, akik persze a házszabály alapján nem tudtak erre válaszolni.

A Jobbik kitüntetné a bevándorlók elfogóit

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a kormány legújabb kedvenc témájáról, a bevándorlókról beszélt. Keményebb fellépést sürgetett ellenük. Először is a debreceni menekülttábort záratná be a párt, ahová „nem jönniük kellene a migránsoknak, hanem elmenniük”. Z. Kárpát egy alkalommal „felfegyverkezett hordának” nevezte a migránsokat, akik a múlt héten botrányt okoztak a táborban.

A Jobbik azt is javasolja, hogy a déli határon a bevándorlók ellen védekező mezőőröket és például Toroczkai László ásotthalmi jobbikos polgármestert tüntesse ki a kormány. A kerítés feladatát ugyanis most ők látják el, amikor elfognak bevándorlókat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre csak annyiban reagált, hogy a legfrissebb szerint az idén 71 871 jogszerűtlen határátlépést regisztráltak. Szijjártó a kormány álláspontját ismertette ezután, a Jobbikra konkrétan semmit nem reagált.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szintén a bevándorlókról beszélt. Szerinte egyértelművé vált, hogy

a gazdasági bevándorlókat nem befogadni kell, hanem meg kell állítani a határoknál.

Ezért húzza fel minél gyorsabban a kerítést a kormány. A Jobbikot annyiban megdorgálta a Rogán, hogy a párt nem támogatta a kerítés felhúzását lehetővé tévő törvénymódosítások sürgősségi tárgyalását. 

Rogán és Szijjártó is röviden kitért a vasárnapi görög népszavazásra. Szerintük a görögök arról döntöttek, hogy elutasítják az IMF megszorító politikáját, amit a magyarok már 2010-ben megtettek. 

A parlament ülése szavazásokkal folytatódik, döntenek például az olimpia megrendezéséről, illetve az e-kártya bevezetéséről. A képviselők emellett a jegybank felügyelő bizottságát is megválaszthatják a nyári szünet előtt. Természetesen mindenről beszámolunk a későbbiekben is.