Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Ítéletidő jön, riasztott a katasztrófavédelem

D  VG20150614004
2015.07.07. 19:50 Módosítva: 2015.07.07. 21:44

Nagyon unja már a hőséget, az 50 faktoros napkrém alatt is úgy égett le az arca percek alatt, miközben a légkondi nélküli buszt várta, mint egyszeri fideszes, aki a CBA-piacon akart őstermelői fokhagymát venni?

Keddi riasztás
Keddi riasztás

Van egy jó hírünk: ennek nemsokára vége.

De van egy rossz hírünk is: borzasztó időjárás söpri el a hőséget.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a katasztrófavédelem olyan közleményt adott ki, hogy attól egy egyszeri Dorothy már fogná a maga Toto kutyáját, és meg sem állna egy olyan mély pincébe, ahol talán megtalálja a szocialisták ózdi népszerűségét. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések várható, illetve intenzív, nagyméretű jégesőre, felhőszakadásra is fel kell készülni.

Az ekkora széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Ma még az egész országban vörös riasztás van a hőség miatt, holnaptól a 19-ből 16 megyében vörös, 3-ban narancssárga riasztás lesz a vihar miatt. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba; arra, hogy mikor üljünk át másik autóba, nem találtunk utalást.

hoter2

A katasztrófavédők figyelmeztetnek: a ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A tavakra szóló viharjelzéseket vegyék komolyan a fürdőzők, valamint a vízi sportok kedvelői is. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait – feltehetően ezzel elsősorban a kedden kezdődött Sound fesztiválra utaltak.

Az otthonukban tartózkodóktól azt kérik, hogy riasztás esetén áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfeszültség hatására károsodhatnak. A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket. A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.

Emlékeztettek továbbá, hogy erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár huzamosabb ideig is zavarok lehetnek. A zivatarokkal és a villámlással kapcsolatos részletes információk elérhetőek az OKF oldalán itt

A köpönyeg.hu keddi közleménye szerint szerdán eleinte folytatódik a napos, nagyon meleg idő idő csapadék nélkül. Délután aztán északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, aminek az útját heves zivatarok kísérik, egyre többfelé várható zápor, zivatar, de akár

heves zivatarláncolat is kialakulhat, melyben pusztító jégeső, viharos szélroham, hirtelen lezúduló kiadós csapadék fordulhat elő.

Drasztikus lehűlés kezdődik, már a zivatarok után 5-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Délután nyugaton 29 és 35, keleten 36 és 40 fok között alakulhat a hőmérséklet. Szerda késő este már csak 22-24 fok valószínű. Csütörtökön még mindig többségében felhős idő várható, 27 fok körüli csúcshőmérséklettel. A napsütéses idő pénteken tér vissza, és hétvégén már ismét 30 fokos meleg lehet.