Hermina
15 °C
27 °C

Estig nem lesz áram sok családnál, a parkok életveszélyesek

2015.07.09. 12:18
Sok száz családnál még most sincs áram a vihar miatt, a szolgáltatók azt remélik, estére mindenhol megoldják a problémát. A legnagyobb gondot a kidőlt fák okozzák, a Főkert azt kéri, a következő napokban Budapesten senki ne menjen a parkokba, mert a fasérülések életveszélyesek lehetnek.

Az országra szerdán lecsapó, forgószéllel és gyorsan lezúduló, nagy mennyiségű csapadékkal érkező vihar miatt összefüggő nagyobb területen már nem nagyon van áramkimaradás, de pontszerűen még nagyon sok házban nem állt helyre a szolgáltatás.

Sok még az egyedi hiba

Két területről tudunk, ahol még mindig nagyobb kiterjedésű az áramszünet:

  • Fejér megyében 12 településén van továbbra is áramkimaradás, ez csütörtök dél körül az E.ON tájékoztatása szerint még 2-300 fogyasztót érint.
  • Aggtelek környékén is nagyobb területen tart az üzemzavar, ezt az Elműtől tudjuk.
  • Nagyon sok helyen vannak egyedi hibák, ahol egy-egy családi házat érint a meghibásodás. A vihar a legnagyobb pusztításokat a fővárosban Dél-Pesten és Dél-Budán végezte, itt az Elmű becslése szerint még 200-400 olyan ház lehet, ahol továbbra sincs áram.

A Dunántúlon és a Tiszántúlon szolgáltató E.On az indexnek azt jelezte, hogy náluk Fejér megyében volt a legkritikusabb a helyzet, szerda este ott több tízezer ügyfél volt ellátás nélkül. Az elhárítás érdekében éjszaka is folyamatosan dolgoztak, a szomszéd régiókban is kértek segítséget - ennek köszönhetően most már csak 200-300 fogyasztási hely érintett 12 településen. Előreláthatóan késődélután - koraestére mindenhol helyreáll majd a szolgáltatás; azt kérik, az érintettek mindenhol jelentsék be, ha nincs ellátás.

Boross Norbert, az Elmű szóvivője az Indexnek szintén azt mondta, a náluk jelzett meghibásodásokat reményeik szerint estére mindenhol el tudják hárítani – bár azzal számolni kell, hogy „minden viharnak van utóélete”, vagyis a megrongálódott fák még okozhatnak gondokat.

Életveszélyesek lehetnek a parkok

A Főkert válságstábot hozott létre „a közparkokban keletkezett természeti csapás mihamarabbi felszámolására”. Közleményük szerint a fákban hatalmas károk keletkeztek; csütörtök reggel elkezdték a 97 ezer parki fa és 26 526 darab fasori fa átvizsgálását, de ez több napot vesz majd igénybe. A Főkert azt kéri, hogy a következő napokban senki ne látogassa a budapesti parkokat, mert a leeső ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek. 

Az Orczy-kertet a parkot kezelő Nemzeti Közszolgálati Egyetem már le is zárta a látogatók elől, miután az orkán erejű szél fákat csavart ki, ágakat szakított le, fatörzseket tört ketté és megrongálta a kalandparkot is.

Az Elmű is arról tájékoztatott, hogy a meghibásodások 95 százaléka fakidőlések és letörő ágak miatti vezetékszakadás, zárlat következtében történt. Boross szerint erről a fák rossz állapota is tehet, többnyire a környezetvédelmi megfontolások vagy egyszerűen csak gondatlanság miatt meghagyott öreg, de belül gyakran rossz állapotú fák okoznak problémát.

Leszakadt fák, kidőlt oszlopok, villámcsapás

A Népligetben is kidőlt a szerdai viharban egy százéves, gyönyörű fa; ott a fák miatt csütörtök reggel még meg sem tudják kezdeni az elektromosok a helyreállítási munkálatokat. A vezetékek helyreállítását más helyeken is ez lassítja leginkább: a megközelíthetetlen utcákban először a katasztrófavédelemnek kell megtisztítania a terepet, a szolgáltatás helyreállítása csak ezután kezdődhet. Összesen körülbelül 60 villanyoszlop is kidőlt, de ha minden jól megy, ezeket ki tudják cserélni még a mai napon.

Mukics Dániel tűzoltóőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője is arról beszélt, hogy sok helyen még most is dolgoznak a tűzoltók. Szerdán 3500 helyről kaptak bejelentést, csak Budapesten 2000 esethez kellett kivonulniuk. A fakidőléseken kívül pincék, aluljárók kiszivattyúzása miatt kellett kimenniük, több lakóházban villámcsapás miatt keletkezett tűz. tüzet Összesen 211 épület sérült meg a viharban, az egyik legkomolyabb kár Székesfehérváron volt, ahol egy többszintes sorház tetejét rongálta meg komolyabban a szél.

Egy halálos áldozata is van a viharnak, Budapesten, a József Attila lakótelepen egy pincében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember halálos áramütést szenvedett.