Oszkár
20 °C
29 °C

Van, amiben megelőzi Lázár János Orbán Viktort

2015.07.12. 14:35

Ezen a csendes vasárnapi délutánon az MTI kiadott néhány érdekesebb összesítést a parlament tavaszi ülésszakáról. Ki beszélt a legtöbbet? Ki beszélt a leghosszabban? Kik maradtak némák?

Tessék!

A parlament honlapján elérhető statisztikák alapján

  • Gúr Nándor megközelítőleg 13 és fél órán át beszélt. Az ülésszakban egy ülésnap átlagos hossza 9 óra volt, ennél többet összesen öt képviselő beszélt. 
  • Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szólalt fel a leghosszabban Gúr Nándor után, ő összesen 12 órát beszélt.
  • Majd az LMP-frakció három tagja következik. Sallai R. Benedek 11 órában,
  • az előző évben leghosszabban felszólaló Schiffer András ezúttal 9 óra 21 percben fejtette ki álláspontját,
  • míg Ikotity István mindössze két perccel marad el tőle.

Gúr Nándor rögtön elveszíti az aranyérmét, ha a felszólalások számát nézzük:

  • Rétvári Bence 242 felszólalás,
  • Sallai R. Benedek 152 felszólalás, 
  • Gúr Nándor 148 felszólalás,
  • Tállai András fideszes nemzetgazdasági államtitkár 145 felszólalás.

A tíz legtöbbet megnyilvánuló képviselő között megtalálható a teljes, öttagú LMP-frakció, akik mindannyian több mint százszor kértek szót a házvezetéstől, míg a tizedik helyen a Miniszterelnökséget vezető Lázár János van 93 felszólalással.

Lázár az első, Orbán a második

Lázár János tehát a legtöbbet felszólaló kormánytag.  A második legtöbb felszólalást Orbán Viktor miniszterelnök mondta el a kormányból. A kormányfő 45 esetben összesen 52 percig beszélt, amivel az összesített listán a 34. helyen áll.

A kormányfőt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter követi 21 felszólalással. A külgazdasági és külügyi, a földművelésügyi és a honvédelmi miniszter egyaránt 19 alkalommal emelkedett szólásra, azonban Hende Csaba összességében annyit beszélt, mint Szijjártó Péter és Fazekas Sándor együttvéve.

A felszólalások aktivitását tekintve a véleményét ötször kifejtő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint - az egyébként legtöbb elfogadott törvényjavaslatot jegyző - fejlesztési miniszter és belügyi tárcavezető áll a kormányzati lista végén, utóbbiak két-két felszólalással.

A frakcióvezetők versenye

A frakcióvezetők közül a már említett Schiffer András szólalt fel legtöbbször, utána Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője következik 23 felszólalással, majd a kisebb kormánypárti frakció vezetője, Harrach Péter 15 megszólalással.

Vona Gábort, a Jobbik képviselőcsoportja élén 11 alkalommal lehetett hallani, míg a szocialista frakciót vezető Tóbiás Józsefet csupán hétszer.

A néma tizenhármak

A képviselők fele egy óránál, illetve tíz felszólalásnál kevesebbet beszélt az egész ülésszakban, összesen tizenhárom - fideszes és a DK tagjaként függetlenként politizáló - képviselő pedig egyáltalán nem kért szót.

A Fideszből az előző négy évben is szótlan Bíró Márk és Kubatov Gábor továbbra sem beszélt, ahogy a parlament tavalyi megalakulása óta néma maradt a kormánypárti Farkas Flórián, Simonka György és Varga József is, továbbá ezúttal például Selmeczi Gabriella sem fejtette ki véleményét a parlamenti patkóban.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke 2013 októberében, a "Közoktatás helyzete I." címmel elmondott napirend utáni felszólalásában beszélt utoljára a parlamentben.

Áder János köztársasági elnök 2015-ben nem szólalt még fel a parlamentben.