Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A korrupcióellenes ügyészség zárolta a román kormányfő vagyonát

2015.07.13. 10:48 Módosítva: 2015-07-13 12:34:42

Zárolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn Victor Ponta román miniszterelnök vagyonát, miután a kormányfőt azzal gyanúsítja, hogy 2007-2008-as ügyvédi tevékenysége idején valós munkavégzés nélkül, hamisított tevékenységi beszámolók alapján vett fel havi két-háromezer eurós ügyvédi honoráriumot üzlettársa, Dan Sova ügyvédi irodájától.

A DNA közleményéből nem derül ki, hogy teljes vagy részleges vagyonzárról van-e szó, de a vádhatóság leírása szerint Ponta összesen mintegy 260 ezer lejnyi (mintegy 18 millió forint) jogtalan haszonra tett szert a szintén korrupcióval gyanúsított Dan Sova ügyvédi irodája révén.

A DNA közleménye azt követően jelent meg, hogy Ponta gyanúsítottként kihallgatásra jelentkezett hétfőn a vádhatóságnál. A miniszterelnök ártatlannak mondja magát. Távozáskor közölte, hogy kérésére független könyvvizsgálatot rendeltek el.

A vádpontok Victor Ponta 2007-2008-as ügyvédi tevékenységére vonatkoznak. Erre az időszakra a kormányfő mostani képviselői mentelmi joga nem terjed ki. A DNA szerint Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós (kb. 600-900 ezer forintos) honoráriumot az azóta szenátorrá választott Dan Sova ügyvédi irodájától, majd a felvett összeg igazolásául beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

Pontát már júniusban gyanúsítottként akarta kihallgatni a DNA: erre azonban a politikus elhúzódó külföldi gyógykezelése miatt csak most kerülhetett sor. 

A térdszalag-műtéten átesett miniszterelnök mankókra támaszkova érkezett a DNA-hoz, ahonnan félóra múltán távozott. Ponta a vádhatóság épülete előtt várakozó újságíróknak távozáskor csak annyit mondott, hogy egy független könyvvizsgálat elvégzését kérte, amit az ügyész jóváhagyott.

A miniszterelnök szerint a pénzügyi ellenőrzés eltarthat egy hónapig, úgyhogy szerinte ügyében csak augusztusban várható újabb fejlemény.

A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Dan Sovát különböző miniszteri tisztségekbe juttatta. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához az ügyészségnek a parlament hozzájárását is meg kell szereznie, de a képviselőházi többség június 9-én elutasította a bűnvádi eljárás lefolytatását Ponta összeférhetetlenségi ügyében.

Victor Ponta vasárnap egy párttársaihoz intézett nyílt levélben bejelentette, hogy visszalép a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéből, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania. A politikus ártatlanságát hangoztatva úgy vélte, hogy esetében nem tartják be az ártatlanság vélelmét. Ponta ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem áll szándékában a miniszterelnöki tisztségről lemondani.