Megbírságolták a BKK-t a Közgép kizárása miatt

2015.07.14. 15:26
A Közbeszerzési Döntőbizottság félmillió forintos pénzbírság megfizetésére kötelezte a BKK Zrt.-t, amiért a túl olcsó ajánlatára hivatkozva kizárta a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt.-t egy soroksári felüljáró felújítására kiírt pályázatból.

A BKK 2014 decemberében írt ki tendert a soroksári Grassalkovich út – Ócsai út – Haraszti út csomóponti felüljáró felújítására. A Közgép 430 millió forintos ajánlatot tett, de a BKK hosszas hezitálás után kizárta a pályázatból a Simicska-céget a kirívóan alacsony ár miatt. A BKK az A-Híd és a Strabag konzorciumának 668 milliós ajánlatát hozta ki győztesnek.

A döntés után Tarlós István főpolgármester az Indexnek azt magyarázta, hogy nem politikai nyomásgyakorlás következménye volt a Közgép kizárása.

Simicska Lajosék azonban a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak, amely végül nekik adott igazat.

A Közbeszerzési Döntőbizottság félmillió forintos pénzbírság megfizetésére kötelezte a BKK Zrt.-t, és megsemmisítette a közbeszerzést lezáró döntést.

Az indoklás szerint a bírság kiszabását azért tartotta indokoltnak a bizottság, mert az ajánlatkérő terhére megállapított jogsértést súlyosnak ítélte. A bizottság szerint egyértelmű, hogy az ajánlatkérőnek az árindokolás alapján kell döntenie arról, hogy aránytalanul alacsony-e a pályázó által megadott ár.

A pályázatot akkor nyilváníthatja érvénytelennek, ha nem tartja elfogadhatónak és a gazdasági ésszerűséggel összeegyeztethetőnek az indokolást. Jogsértő viszont az az ajánlatkérői eljárás, amely mellőzi az általa kért indokolás vizsgálatát, és az érvénytelenségéről mindössze az ajánlati árnak a mérnökárhoz viszonyított százalékos aránya alapján dönt.