Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Féltem, hogy én leszek idén a díszbuzi

D SOS20150315005
2015.07.28. 07:27
Barabás Richárd, a PM egyik képviselője pár hete hosszas vívódás után coming outolt, pedig korábban azt gondolta, csak akkor mondja ki, hogy meleg, ha fontos posztra kerül. Gyűlölködésre és érdektelenségre is felkészült, ehelyett fideszes politikus is gratulált neki. Felszabadultabb lett, de megérti, hogy más magyar politikusok miért titkolóznak.

Hosszú ideig ült a Facebook előtt, az egeret az OK gombon tartva, és habozott, megnyomja-e. Barabás Richárd számára az enter most azt jelentette, hogy megosztja ország-világgal a titkát.

„Nem félek, és ezért merek kiállni elétek azzal, hogy meleg vagyok” – írta ki végül a Facebookra és a blogjára július 9-én a Párbeszéd Magyarországért párt (PM) ifjúsági tagozatának vezetője, XI. kerületi önkormányzati képviselője, aki korábban a Hallgató Hálózatban és ellenzéki tüntetéseken tűnt fel. Az ismerősei és a párttársai előtt addig sem titkolta, hogy meleg, de a nyilvános coming outon sokáig gondolkodott. 

Azért féltem, hogy én leszek idén a díszbuzi

– mondta az Indexnek arról, milyen fogadtatásra számított. Nem akarta ugyanis, hogy melegjogi kérdés legyen a kiállása, inkább arra akarta a helyezni a hangsúlyt, hogy nem kell félni coming outtól. Persze nehéz volt megfogalmaznia a dolgot, a számítógépén nem is tudta összerakni a szöveget, a végleges verziót kézzel írta a kedvenc kocsmája egyik sarkába elvonulva.

Két évvel ezelőtt még azt gondolta, elég a megfelelő dramaturgiai pillanatban ezzel előjönni. Például ha ismertebb és valamilyen fajsúlyos pozícióba kerül. „Ha én vagyok a miniszterelnök, a coming outnak van súlya.” Mostanra viszont rájött, hogy „ez marhaság”. „Nem akarok úgy miniszterelnök lenni, hogy erről nem lehet előtte őszintén beszélni” – indokolta, miért gondolta meg magát.

Szerinte egy közszereplőnek – bár ő kevésbé ismert politikus – példát kell mutatnia, és a kiállással másoknak is bizonyítani kell, hogy 

melegnek lenni a világ legtermészetesebb dolga.

Nem kell tehát alkalmat találni, hogy kimondja ezt nyilvánosan. A coming outhoz persze lökést adott az amerikai döntés és az ír népszavazás a melegházasságról, valamint az ezekről folyó beszélgetések a Facebookon. 

A coming out után számított érdektelenségre, gyűlölködésre, félreértelmezésekre, ehhez képest azonban a valóság pozitív értelemben „túlszárnyalta a képzeletét”. Rengeteg barátságos, bátorító visszajelzést kapott, tucatjával kapta a leveleket ismeretlenektől, sok rejtőzködő meleg is megkereste azzal, hogy reményt adott nekik. A legmeglepőbb dicséret pedig jobboldalról jött.

Egy fideszes politikus gratulált, hogy tetszett neki a coming out ebben a formában.

Nem árulta el, kicsoda, de nem élvonalbeli politikusról van szó. 

A coming out után persze a negatív visszajelzések, a támadó vagy értetlenkedő reakciók sem maradtak el. A blogján sok kommentelő kérte számon, miért van szükség egyáltalán a coming outra. „Zaklatod a nyilvánosságot, ha traktálod a homoszexualitásoddal, ami magánügy.” „Minek a reklám? Nincs partnered?” – írták a kommentelők. Barabás nekik azt üzeni: 

Ha nem érdekel, akkor miért olvasod, miért kommentálod? Ha nem érdekel a csapágygyártás, nem olvasok a csapágygyártásról.

Szerinte sem kell persze lépten-nyomon mindenkit ezzel traktálni, ő sem úgy mutatkozik be, hogy „Ricsi vagyok, meleg vagyok”. De egy politikusnak szerinte más a helyzete, más a felelőssége. Példát kell mutatnia mások számára, hogy ezt nem kell titkolni. Másrészt politikusként nem szabad hagyni, hogy más dobja be ellene, és magyarázkodni kelljen.

Fene akar úgy politikus lenni, hogy titkolom, hogy meleg vagyok.

Belátja persze, hogy egy politikus számára veszélyeket rejt a coming out. Kiszámíthatatlan a választók egy részének reakciója. Ezért is lehet, hogy több politikus társa a rejtőzködés mellett dönt.

Nincs meleg politikusi klub, ahol összejárunk. De ismerek olyanokat, akik nem coming outolnak, jobboldalon is.

Szerinte viszont mindenkinek az egyéni döntése, mikor áll elő ezzel. Nem is ért egyet Ungár Klára húzásával, hogy két fideszes politikusról írta meg a Facebookján, hogy meleg. 

A dolgot így indokolta „képzeljük el, hogy egy fideszes politikus kiírja, hogy Barabás Richárd meleg. Mennyire háborodott volna fel az az oldal, amelynek Ungár Klára része?” Eléggé, szerinte nem vitás. Ungárnak még egy levegőt kellett volna vennie posztolás előtt – mondta Barabás.

És hogy változott-e valami a coming out után? Barabás szerint nem gondolta, hogy annyi görcs van benne, most felszabadultabb. Talán még a barátját is elviszi egy hivatalos önkormányzati rendezvényre, ha ahhoz van kedve.