22,2 milliárddal emeli meg a kormány a menekültügyre szánt összeget

2015.07.29. 15:56

A kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet, írja az MTI. Erről a kormányszóvivő számolt be az M1 aktuális csatornán szerdán, a kormányülést követően.

Kovács Zoltán elmondta, így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére. A pluszforrásból, amelyet a költségvetési tartalékból csoportosítanak át, sátortáborok létrehozására, lakott területen lévő befogadó állomások áthelyezésére is költenek. Hozzátette, hogy a lakott területen kívüli táborok helyszíneiről egy-két hónapon belül döntenek.

Tavaly, az év második felében jelentkező migrációs hullám miatt már 31,4 milliárd forintot költött a rendőrség a határőrizet megerősítésére, technikai felszerelésére, mondta  akormányszóvivő, és hozzátette, „óriási a nyomás az országon pénzügyi tekintetben,az Európai Unió eddig a költségek töredékét bocsátotta Magyarország rendelkezésére".

Kovács elmondta, a befogadó állomásokon jelenleg több mint 3500-an tartózkodnak.