Szigorítják a nyelvvizsgák ellenőrzését

2015.07.29. 08:59
Gyanúsan sok lett az utóbbi időben a sikeres nyelvvizsga, ezért augusztustól megszigorítják az ellenőrzéseket – írja a Magyar Nemzet. A diplomamentő program a felelős.

Augusztustól keményebben ellenőrzik a revizorok a nyelvvizsgákat: több lesz a helyszíni ellenőrzés, gyakrabban kérik be a vizsgadolgozatokat, és ha a vizsgázó nem járul hozzá ahhoz, hogy hangfelvétel készüljön a szóbelijéről, kéttagú bizottság helyett három ember előtt vizsgázhat majd – értesült a Magyar Nemzet.

Az utóbbi időben jóval több a vizsgázó, ráadásul egyre sikeresebbek is. Mindkét fejlemény a diplomamentő programnak köszönhető. Mivel annak, aki nem tudja átvenni a diplomáját, mert nem sikerült nyelvvizsgát tennie, vissza kell fizetnie a képzési támogatást is, nagyon népszerű a program, ami államilag támogatott nyelvtanfolyamokat kínál.

De gyanúsan eredményes is: míg általában a nyelvvizsga-próbálkozások 60-65 százaléka szokott sikeres lenni, a diplomamentő programos vizsgáknál 90 százalékos a sikerarány. Bár konkrét visszaélések idáig nem derültek ki, összességében sejthető, hogy valami nem stimmel a rendszerrel. Ez rögtön érthető is lesz, ha tudjuk: a diplomamentésnél a sikeres nyelvvizsga a vizsgázón kívül a képzőhelynek is érdeke, mert ők is csak akkor jutnak hozzá az állami pénzhez, ha eredményt tudnak felmutatni.

A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ ezzel együtt most nem kifejezetten a diplomamentős nyelvvizsgákra száll rá. Fazekas Márta, a központ vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy általánosan lesznek gyakoribbak az ellenőrzések. Tavaly több száz fős nyelvvizsgamaffiát leplezett le a rendőrség – akkor Lázár János alapos vizsgálatokat ígért.