Szabadstrandnak látszó nyitott partszakaszokat záratott be az ÁNTSZ a Velencei-tónál

2015.07.31. 20:52

Négy nyitott partszakaszt záratott be az ÁNTSZ a Velencei-tónál. A határozat nem a vízminőséget kifogásolja, hanem

 • a nyitott partszakaszok engedély nélküli üzemelését
 • hogy nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek
 • és nincsenek vízimentők, elsősegélynyújtó helyek sem.

A strandok üzemeltetőinek kötelező fürdés tiltó táblákat elhelyezni és a vízbe vezető lépcsőket is el kell távolítani. Ennek elmulasztása egymillió forintos bírságot von maga után, ami akár többször is megismételhető.

Az egyik üzemeltető arra panaszkodott, hogy talán egy ilyen határozatot nem a strandszezon közepén kellett volna kihozni, a hatóságok intézkedhettek volna időben. Ezzel párhuzamosan a kormány 15 milliárd forintnyi forrást biztosít Gárdonynak, hogy felújíthassák a partszakaszt.

A nyitott partszakasz ≠ szabadstrand

A határozat érint

 • egy nyitott partszakaszt Agárdon – a régi Tini Strandot -,
 • kettőt Gárdonyban – a Panoráma Partszakaszt és a Holdfény Sétány partszakaszt (A sárga híd és a Sport Beach közötti szakasz)
 • egyet Velencén: a Cserje utcai partszakaszt.
A döntés nem érinti a Velencei-tó szabadstrandjait.
 

Igaz, megtévesztő lehetett, hogy volt olyan, az ÁNTSZ döntésében érintett nyitott partszakasz, amely korábban szabadstrandként működött.  

A nyitott partszakaszon "elméletileg nem lehet fürödni, nem is lehetne lépcső,(!!!) a tulajdonos, vagy üzemeltető szedhet a mosdó használatáért díjat, szedhet parkolódíjat, bérleti díjat a büfésektől. Nem kell vízmintát venni, nem kell elsősegély nyújtó hely, nem kell vízimentő" – írta a Velenceitoonline.hu. Eszerint tehát szabadstrandnak látszó nyitott partszakaszt záratott be az ÁNTSZ.

Ezzel szemben a szabadstranokon "lehet fürödni, kötelező a lejáró, szedhet parkolódíjat és bérleti díjat a büfésektől az üzemeltető, de nem kérhet pénz a mosdó használatáért. Természetesen itt ugyanazoknak az előírásoknak kell az üzemeltetőnek megfelelnie mint egy fizetős strand esetén, vagyis kötelező a vízmintavétel, a vízimentő és az elsősegélynyújtó hely is."

  A határozat jogerőre emelkedésének esetén a négy nyitott partszakaszon tehát nem lehet majd fürödni. Ha ezt valaki mégis megpróbálja, azt az önkormányzat vagy a rendőrség 30 ezer forintra is megbüntetheti.

Velencei-tó Online értesülései szerint az új határozat négy partszakaszt érint:

 • Agárdon a régi Tini Strand
 • Gárdonyban a Panoráma Partszakasz és a Holdfény Sétány partszakasz
 • és Velencén a Cserje utcai partszakasz

A portál megjegyzi, hogy a "Velencei-tó kapujának" szánt Velence Korzó is szabadstrandnak számít, ott azonban elviekben minden rendben van. A cikkben egy olvasóra hivatkozva arról is írnak, hogy a partszakaszok üzemeltetői fellebbeznek, ezzel akár nyolc nappal is kitolhatják a bezárás időpontját.

Frissítés:

A Velence Korzó és Szabadstrand közleményt küldött, amelyben azt állítják, ők nem zárnak be, és pontatlannak nevezik az MTI hírét. Valóban az is volt: az MTI híre szabadstrandokról szólt, ráadásul az összesről. Mi is ezt vettük át a cikk korábbi verziójában, a téves információkért elnézést kérünk. • Tippek
 • Személyi kölcsön