Most már ott is figyelik a határt, ahol eddig nem láttak mindent

2015.08.06. 20:27
A Dunán, a horvát-magyar határnál eddig volt egy tizenhat kilométeres szakasz, amelyet csak járőrhajókkal tudott ellenőrizni a határrendészet. Ez a terület szinte egy láthatatlan folt volt, most viszont a nap 24 órájában hő- és HD-kamerák, valamint víziradarok figyelik az érintett szakaszt. Mohácsnál mostantól nincs az a csónak, amit ne látnának. Még a partra sem lehet úgy lemenni, hogy azt ne vennék észre a határőrök.

A jelen migrációs helyzetben adná magát, hogy a fejlesztésekkel az illegális határátlépésekre akarnak jobban odafigyelni, de a mohácsi rendszerbővítés már 2011-ben – jóval a menekülthullám előtt – tervben volt. Magyarországnak a schengeni határ miatt kötelezettségei vannak arra, hogy fellépjen az áru- és embercsempészettel szemben, ezt pedig akadályozta az eddigi vakfolt.

„Mohácsnál évente 8-15 tiltott határátlépés miatt kell eljárnunk” - mondta el az Indexnek Kalmár Ádám rendőr alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Idegenrendészeti Osztályának vezetője. Kalmár szerint a határ itteni szakasza nem frekventált migrációs útvonal, ami változhat majd a Szerbia felőli határzár miatt. Jellemzőbb, hogy cigarettát hoznak át illegálisan a határon. Ez is nagyjából évi 15-20 eset.

„A migráció is folyamatosan emelkedik. Emiatt fontos a fejlesztés"

– tette hozzá Kalmár.

Az utóbbi években a Duna biztonsági és gazdasági szempontból is felértékelődött az Európai Uniónak. Magyarországnak is fontos szerepe van a Duna-stratégiában, mivel Magyarország jelenleg a dunai kereskedelem és közlekedés déli határpontja. Minden érkező vagy távozó hajó ellenőrzése a magyar fél feladata. Az utóbbi időben ebben már a horvát kollégák is helyben segítenek: a szomszédos ország határrendészei is ott ülnek a mohácsi központban.

A Belügyminisztérium és az Európai Unió Külső Határok Alapjának 395 millió forintos beruházásából két radartornyot építettek - egyet Mohácsnál, egyet pedig Kölkednél -, amelyekről hő- és HD-kamerákkal figyelhetik a folyót és a vízpartot. Az állomásokra külön biztonsági kamerákkal vigyáznak az esetleges rongálók miatt.

Most már ott is figyelik a határt, ahol eddig nem láttak mindent

A berendezések jeleit a határkikötő állomáson, egy operatív helyiségből figyelik a rendőrök: ha valami gyanúsat látnak, máris küldik a járőrhajókat. A rendszer működéséről részletesebben videónkból tájékozódhat.

A megújult rendszer júniusi üzembe helyezése óta még nem kellett a hatóságnak intézkednie.