A Tesco közelében lesz a kiskunhalasi menekülttábor

2015.08.07. 12:45 Módosítva: 2015.08.07. 12:58

Menekülttábort nyit a kormány Kiskunhalason, jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány határozata szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló törvény alapján könnyített és gyorsított eljárásban építhetik ki a kiskunhalasi Menekültügyi és Migrációs Központot. A beruházáshoz például nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A Szegedi út 73-75 szám alatt található egykori szovjet tüzérlaktanya Kiskunhalas szélén, de lakott területen belül található. A közelben van a város szélén álló Tesco is.

A Magyar Narancs nemrég arról írt, hogy Fülöp Róbert, Kiskunhalas fideszes polgármestere is csak a sajtóból tudta meg, hogy a város szélén menekülttábort alakítanak ki. Korábbi hírek szerint a honvédség ezen a területen már korábban lekszálta a füvet és sátrakat állított fel. A területen 500-1000 embert tudnak elhelyezni. Az ide érkezők  maximum csak 24 órát töltenek itt, amíg az adataikat rögzítik és eldöntik, hogy menekültkérelmet nyújtanak be vagy a rendőrség lefolytatja ellenük az idegenrendészeti eljárást.  A rendőrség korábban azt közölte, hogy  az itt elhelyezett külföldiek rendőrségi kontroll alatt állnak majd, tehát a táborból nem lesz szabad a kijárás. Korábban elterjedtek olyan hírek, hogy az "ideiglenes idegenrendészeti gyűjtőpontból" emberek törtek ki és könnygázt kellett bevetni, de a rendőrség szerint  ilyen nem történt

A Belügyminisztérium július elején jelentette be, hogy bezárják a településeken működő táborokat, és azokat lakott területen kívül felállított sátortáborokkal helyettesítik. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal indokolta, hogy így a Magyarországon tartózkodókat emberhez méltó körülmények között tudják elhelyezni. Magyarország ehhez nagy méretű sátrakat is kapott segítségként Csehországtól.