Hétmilliárdos többlettámogatás jut a felsőoktatásnak

2015.08.08. 07:47
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére közölte, hogy jövőre többlettámogatást kap a felsőoktatás, amelynek támogatása 191,6 milliárdról 198,1 milliárd forintra növekedik.

Az államtitkár az Országgyűlés honlapján tette közzé válaszát. Ennek alapján:

  • Az egyetemek, főiskolák az idei évhez képest 789,1 millió forinttal számolhatnak a felsőoktatási intézmények által fenntartott köznevelési intézményekben a pedagógus-életpálya bevezetésére, a pedagógus minősítésekre, illetve gyermekétkeztetésre.
  • A nem állami felsőoktatási intézmények többlete az egyházi felsőoktatási intézmények világi képzésének támogatásához a Vatikáni Megállapodás alapján biztosított plusz 168 millió forint.
  • A felsőoktatási vagyongazdálkodási feladatokra biztosított 5,3 milliárd forint többlet nyújt forrást a felsőoktatási ágazat legelőnytelenebb és a továbbiakban felsőoktatási célokra nem, vagy csak részben hasznosított PPP-konstrukcióinak kiváltására.
  • Afelsőoktatási intézmények székhelyen kívüli képzési kínálatának bővítésére, azaz a határon túli felsőoktatási feladatok támogatására, valamint a külhoni magyar nyelvű felsőoktatási képzések oktatói állományának megerősítésére biztosított többlet 50-50 millió forintot tesz ki.
  • A felsőoktatási struktúraátalakítási alap támogatásáról átvezetett 2,2 milliárd forint biztosít többletforrást az oktatás szintjének növeléséhez, a független kutatás-fejlesztés előmozdításához, a kutatási eredmények terjesztéséhez, a technológiaátadásra irányuló tevékenységekhez, valamint a versenyképes infrastruktúra, a kutatási eszköz- és műszerpark és szolgáltatási környezet fejlesztéséhez is.