Budapesten ápolják az aleppói bombázásokban megsérült szír kisfiút

2015.08.12. 06:37

A budapesti Bethesda kórházban ápolják azt a négyéves szír kisfiút, aki valószínűleg a szíriai Aleppót ért bombázásokban sérült meg; a gyerek fotóját egy macedón jogvédő szervezet tette közzé, mert több újságíró, európai parlamenti képviselő és egy német jogvédő szervezet is felajánlotta segítségét a családnak - írta a Népszabadság.

A kétgyerekes család augusztus 2-án kelt át a görög-macedón határon, a szülők senkivel sem beszéltek, de a Hamburger Morgenpost című német napilap fotósa mégis képet készített a nagyobbik fiukról, akinek minden végtagja és a feje is súlyosan megsérült. 

This 4 year boy is from Syria. He came in Gevgelija in Sunday, 02.08.2015. The family told our activist that he was...

Posted by Legis on 2015. augusztus 6.

A lap a Bethesda Gyermekkórházban megtudta: Mohamedet és alig egyéves öccsét a múlt hét közepén vitték be a szegedi klinikára, ahol sürgősségi ellátásban részesültek, majd Budapestre szállították őket. Csütörtök óta mindketten a Bethesda Gyermekkórház égéssérült gyermekeket gyógyító központjában fekszenek életveszélyes sérülésekkel. 

Csorba Éva, a központ főorvosa a lapnak azt mondta: egyelőre nem műtötték meg a testvéreket.

Mi lesz a kiskorú menekültekkel?

A Magyar Hírlap arról ír, hogy csak az idén nagyjából hétezer, kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt regisztrált a bevándorlási hivatal; kérelmüket sürgőséggel tárgyalják, s ha nincsenek meg a nemzetközi védelem feltételei, akkor sem biztos, hogy visszatoloncolják őket.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) közölte: a június végi állapotot tükröző adataik alapján 6529 menedékkérő volt kísérő nélküli kiskorú. A gyerekeket  is a hivatalhoz tartozó befogadóállomások egyikén helyezik el, értelemszerűen a családjukkal együtt, a BÁH pedig szállást, étkezést, továbbá egészségügyi szolgáltatást biztosít számukra. A gyermekek esetében gondoskodik az életkoruknak megfelelő ellátásról, így a felnőttekkel szemben napi ötszöri étkezés és az alapfokú oktatáshoz való lehetőség is adott számukra. 

A kísérő nélküli kiskorúaknál a visszaküldés tilalma akkor is fennáll, ha a kérelmező esetében a családi egység nem állítható helyre, illetve állami vagy más gondoskodás nem érhető el az adott országban.