Saját ellenzékét építette volna fel a Jobbik?

D  MJ20150506024
2015.08.12. 07:22

Legalábbis ezt állítja a Népszabadság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Eszerint a párt stratégái azt találták ki, hogy a néppártosodás elősegítése érdekében inkább maguk megszerveznek egy, a Jobbiknál radikálisabb pártot, ezzel is hitelesítve azt a narratívát, hogy nem a Jobbik van a jobboldal legszélén.

A Népszabadság szerint a tervet egy szűk kör ismerte csak, és Bertha Szilvia volt jobbikos képviselő feladata volt annak megvalósítása. Igaz, nem teljesen tiszta a kép, merthogy a Népszabadság azt írja: nem tudni, Bertha tudatosan, Vona Gábor pártelnök utasítására csinálta ezt, vagy a Jobbik vezetése alakította úgy, hogy "rátaláljon" a neki kitalált szerep. A lap szerint azoknak lehet igazuk, akik szerint Berthát tudatosan építette fel a pártvezetés erre a szerepre.

A lap szerint árulkodó, hogy a Jobbikkal szembeforduló Bertha élettársa, Tián Pál még ma is Vona elnöki tanácsadója, ő vezeti a honvédelmi kabinet munkáját is. Ráadásul Tián és Bertha 2013 óta rendszeresen felbukkan szélsőséges csoportosulásokban. Azzal, hogy Bertha a 2014-es választások után nem kapott parlamenti helyet, látszólag újabb ok lehetett a távolodásra, de a Népszabadság cikke szerint ez csak színjáték volt: eszerint a pártvezetés azt akarta, hogy a néppártosodásban csalódott jobbikosok a Bertha-féle vonalra csatlakozzanak rá.

A lap szerint Tián egyfajta kapcsolattartó a pénzesebb holdudvar és a Jobbik között, ám egy idő után már nem tudta finanszírozni a szakadárok párttá szerveződését.  

Frissítés:

A cikk megjelenése után a Jobbik az Indexszel közölte: a Népszabadság cikkének állításával ellentétben a valóság az, hogy Tián Pál nem és soha nem is volt a párt honvédelmi kabinetjének vezetője, még a párt tagja sem volt, és nem is Vona Gábor tanácsadója, mivel 2012 óta minden kapcsolat megszakadt közte és a párt, illetve Vona Gábor között.