Kétszáz menekült gyerek van a befogadóállomásokon

2015.08.15. 08:10

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai szerint a magyarországi befogadóállomásokon kétszáz menekült gyerek tartózkodik, akiknek szeptemberben el kellene kezdeniük az óvodát vagy az iskolát - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

A BÁH szerint a gyerekek közül 158-an iskoláskorúak, 47-en óvodáskorúak; a legtöbb gyerek, 70 a debreceni befogadóállomáson van. A BÁH azt is kiemelte, hogy a mostani számok alapján nem lehet megmondani, hányan kezdik meg a tanévet. Hozzátették: a gyerekek a táborokban 15-19 napot tartózkodnak.

A Népszabadság arról ír hétvégi számában, hogy csak idén 6529 kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt regisztráltak Magyarországon. A családdal érkezők a hozzátartozóikkal együtt kerülnek valamelyik befogadóállomásra. A kísérő nélkül érkező kiskorúakat gyermekvédelmi intézményben kell lehelyezni, képviseletükre gyermekvédelmi gyámot kell kirendelni. A lap szerint azonban a magyar gyermekvédelmi rendszer nem áll készen az egyre több érkező gyerek befogadására, már a tolmácsolás is nagy kihívás. A Népszabadság úgy tudja, a gyermekotthonokból átlagosan 10 nap alatt megszöknek a migráns gyerekek.

A Magyar Nemzetnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága úgy nyilatkozott: a törvény lehetővé teszi, hogy a menekülttáborok területén iskolák működjenek, de jelen helyzetben ez nem indokolt. Nincsenek meg a feltételek, hogy ennyi különböző anyanyelvű gyereket neveljenek, a gyerekek magyar nyelvű nevelését és oktatását a tartózkodási helyük szerinti iskolában tudják biztosítani - közölte az államtitkárság. A Népszabadság szerint hiányzik a migráns gyerekekre kidolgozott tanrend, kevés a menekültek oktatására képzett pedagógus.