Már csak egy kicsit kell kibírni a kánikulát, mindjárt jön helyette a vihar meg a jégeső!

2015.08.15. 14:41

A most még felettünk elhelyezkedő meleg légtömeg északkelet felé helyeződik át, nyugat felől viszont hűvös levegő árasztja el a Kárpát-medence nyugati részét - vezeti fel a meteorológiai szolgálat jelentése azt, hogy hamarosan véget ér a napok óta tartó, döglesztő hőség. A kánikula végét az idei nyár trendjének megfelelően viharok jelzik, vasárnap már az egész országban esedékesek lesznek. Addig azért készüljünk a szokásos 34-39 fokra.

Szombat este Somogy megyére már le is csapott a vihar, és kéményeket döntött le, háztetőket rongált meg, villanyvezetéket szakított le, mondta a megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-nek. Tengődön két villanyoszlopot is kidöntött egy fa, emiatt 40 fogyasztónál elment az áram. A szolgáltató munkatársai folyamatosan dolgoznak, de úgy néz ki, csak vasárnap fognak végezni.

Vasárnap dél felől több hullámban számíthatunk zivatarokra már hajnalban, és kora délelőtt is. Este vonalba rendeződött zivatarrendszer is kialakulhat, felhőszakadással (30-50 mm), jégesővel (> 2 cm) és a 90 km/h-t is meghaladó, viharos széllel.

Az esős idő várhatóan szerdáig-csütörtökig tart, a hosszú hétvégére viszont már közepesen, vagy gyengén felhős, kellemes 25-27 fokos időjárást jósol az Időkép előrejelzése.