Felhőszakadások, jég, szélvihar: kemény időnk lesz

2015.08.16. 07:56 Módosítva: 2015.08.16. 14:57

A hőség véget ért az ország nagy részében, de ami helyette jött, az sem sokkal jobb. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területére figyelmeztető előrejelzést adott ki, a Dunától keletre fekvő országrészre egy megye kivételével a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben, míg Nógrádban és a Dunántúlon a narancssárga.

A viharzóna szombaton a délutáni órákban érte el az ország nyugati részét (a Balaton környéki villámlásokról itt látványos képeket és videókat talál), vasárnap kora reggel a Budapest-Szeged tengelyen voltak, illetve vannak zivatarok, helyenként felhőszakadás - látható az időkép.hu térképén. A fővárosban és térségében 8 óra előtt nem sokkal 19-20 fokot mértek, míg a kelet-alföldi régióban, amit még nem ért el a vihar, 25-26 fok volt.

Az előrejelzés szerint a kora délelőtti órákig marad a Duna vonalában és a Duna-Tisza közén ez a zivaros idő, helyenként 15-30 mm csapadék is eshet. Késő délutánig általában nyugodt lesz a légkör, csak néhány helyen fordulhat elő rövid zivatar. Estétől azonban több hullámban érik el dél, délkelet felől zivatarzónák az országot, így egészen hétfő éjfélig összességében sokfelé lehet zivatar felhőszakadással, rövid idő alatt 20-60 mm eső eshet.

A meteorológiai szolgálat szerint emellett nagyobb jég, károkozó szél is előfordulhat, főleg a Dunántúl délkeleti felén és a Duna-Tisza köze déli részén. A viharok gyakorisága és hevessége szempontjából legkevésbé érintett területnek ma az északkeleti országrész látszik - olvasható az előrejelzésben.

Az Alpokalján a napi középhőmérséklet ma már többfelé 25 fok alatt marad. Kelet felé haladva azonban egyre magasabb középértékekre lehet még ma is számítani, a Dunától keletre 26-28 fokos napi közép várható. Hétfőn viszont már csak keleten lesz 25 fok fölötti meleg. A hét tüóöbbi napja pedig várhatóan így alakul:

  • Kedden és szerdán is többfelé várható, hogy esni fog. Kedden a Győr-Békéscsaba vonalon eshet majd nagyon, szerdán pedig az ország középső harmadában várhatók intenzívebb esőzések. A leghidegebb órákban kedden 15-20, szerdán 14-19 fok lehet. Napközben mindkét nap 20-27 fokig emelkedik a hőmérséklet.
  • Csütörtökön, augusztus 20-án délen, délkeleten többfelé, másutt legfeljebb elszórtan eshet, de többfelé megélénkülhet a szél és minimum 13-18, maximum 19-25 fok lesz az országban. 
  • Pénteken várhatóan északon többet, délen kevesebbet süt majd a nap napsütéssel, szórványos záporokkal és 11-26 fokkal. 
  • Szombaton és vasárnap változóan felhős lesz az ég, szórványosan lehet eső, zápor. Időnként megélénkülhet a szél. A leghidegebb órákban szombaton 11-16, vasárnap 10-16 fok lehet, 27 foknál viszont nem lesz melegebb a jövő hétvégén.