Megtépázta a Balaton környékét a vihar

2015.08.17. 17:02 Módosítva: 2015.08.17. 21:00

Az elmúlt órákban lezúdult csapadék elöntötte a vasúti síneket, a vonatforgalom emiatt szünetel a Balatonszentgyörgy és Fonyód között. A MÁV esti közlése szerint a víz több mint két kilométer hosszan mosta alá a vágányokat és a töltést Balatonmáriafürdőnél, és az állomás egyik váltója is vízben áll, ezért akár több napig is szünetelhet a vonatforgalom. 

A térségben Balatonmáriafürdő, Balatonkeresztúr, Balatonszentgyörgy, Balatonújlak, Tapolca, Hegymagas körzetében hatalmas mennyiségű víz, sár és iszap akadályozza a közlekedést, a víz utakat öntött el, pincéket, garázsokat, lakóházakat veszélyeztet, sokfelé harminc centiméternyi víz áll a különböző épületekben.

Hasonló a helyzet Fejér megyében, Dunaújváros körzetében. Az érintett megyék tűzoltóegységei folyamatosan vonulnak a kritikus helyekre és számolják fel a veszélyes helyzeteket.

Az Időkép szerint többfelé is meghaladta az egy havi összeget az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége. Fonyódon 76, Tapolcán 75 mm csapadék hullott délután 4 óráig összesen. Tapolcán a hatalmas felhőszakadás következtében kiöntött a Malom-tó is, írja a Veol.hu.

A vizes úttesten balesetet szenvedett egy mentőrobogós is, a 9. kerületi Gubacsi úton történt baleset sérültjét kórházba vitték, közölte az MTI. A katasztrófavédelem azt kéri az autósoktól, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, mert a vihar ágakat szaggathat le, fákat dönthet ki. Ha felhőszakadás esetén álljanak félre és várják meg a zivatar végét, mert a hirtelen lezúduló eső erősen korlátozza a látási viszonyokat.

Ahogy azt már megírtuk, hétfőn több hullámban, sokfelé várhatóak zivatarok felhőszakadással. Főleg keleten egy-egy zivatart 60-80 km/h feletti széllökés és jégeső is kísérhet. Éjszaka nyugat felől stabilizálódik a légkör, de az ország középső, keleti, északkeleti részein továbbra is lehetnek zivatarok.

Németországban már emberéletet is követelt az ítéletidő, egy tűzoltó fulladt bele a megáradt patakba Türingiában, írja az MTI. A térségben heves esőzés volt hétfőre virradó éjjel. A hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék elárasztott pincéket és utakat. Rustenfeldében több házat annyira alámosott az eső, hogy bármikor összedőlhetnek.

Öröm az ürömben, hogy az OMSZ előrejelzése szerint kedden a déli óráktól délnyugat felől szakadozottabbá válik a felhőzet, és ott akár hosszabb időre kisüthet a nap, másutt viszont marad a sok felhő. Kezdetben még több helyen, majd egyre inkább északon, északkeleten várható eső, zápor, helyenként zivatar. Hajnalban 15-20, nappal 20-26 fok várható.