Csak azért, mert oláh cigány vagyok!

2015.08.18. 07:11

Lemondott Lakatos László, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) elnöke, aki szerint a testületnek az volt vele a baja, hogy oláh cigány. A Lakatos esetleges leváltását már korábban is támogató közgyűlés szerint azonban az a probléma, hogy az önkormányzat által fenntartott iskola közel 30 milliós adósságot halmozott fel, írja a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet.

Lakatos még az ellene irányuló bizalmatlansági indítvány előtt, maga jelentette be távozását, és megjegyezte: képviselőtársai nem tudják elviselni, hogy ő oláh cigány.

Az önkormányzat közgyűlését eredetileg azért hívták össze, hogy felmentsék a szervezet által fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakközépiskola igazgatóját, mivel a Magyar Államkincstár nem állapított meg lényeges szabálytalanságot, ami az iskola 30 millió forintos adósságához kötődne.

Az új elnök Csóka János, a Roma Polgári Tömörülés képviselője, az MSZP roma tagozatának budapesti elnöke lett, aki jelezte, hogy az összes fővárosi roma szervezet vezetőjével fel kívánja venni a kapcsolatot, és a tervek szerint a budapesti roma értelmiségekkel együtt stratégiát dolgoz ki a fővárosi vezetés számára.

A fővárosi roma önkormányzat még év elején hozott létre egy vizsgálóbizottságot, hogy kiderítse, hogyan halmozott fel ekkora adósságot a testület fenntartásában működő iskola. Érdemes elolvasni a Népszabadság márciusi beszámolóját a szervezet témát tárgyaló, rendkívüli üléséről. Lakatos először zárt tárgyalást szeretett volna elrendelni, amivel épp azokat a pénzügyi bizottsági tagokat zárta volna ki, akiknek be kellett volna számolniuk az elszámolási kérdésekről.

A pénzügyi bizottság arról beszélt, hogy már tavaly nyárra összeszedett az intézmény 15 millió adósságot, amihez úgy néz ki, közel még egyszer annyit idénre. Amire Nagy Sándor, a testület elnökhelyettese a valaha volt legszebb mondattal reagált:

Apró, pici hiányosságok mintegy 30 millió forint értékben.

Ami ennél is szebb, hogy Nagy Sándorra többen megjegyezték kritikusan, hogy nem is cigány. De nem csak ő kapta meg ezt, hanem Katika, a „belső könyvelő is”. Utóbbitól meg is kérdezték:

Katika! Maga cigányember?

Amire helyette a bizottság elnöke válaszolt:

Már inkább cigány, mint nem.