Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztria nem engedte át a vonatokat Hegyeshalomnál

2015.08.19. 11:07
Megállt egy időre a vasúti közlekedés az Ausztria és Magyarország közötti legnagyobb forgalmú fővonalon, a leállítás mögött az osztrákok vannak. Információink szerint menekültprobléma lehetett az ideiglenes intézkedés hátterében.

A hegyeshalmi határon át az ÖBB – bizonytalan ideig – nem fogad és nem indít vonatokat –erősítette meg a MÁV szerda délelőtt. „Emiatt az érintett nemzetközi vonatok Magyarország területén, a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon csak a hegyeshalmi vasútállomásig, illetve onnét közlekednek ideiglenesen.”

A külső okok miatti késésekért és kellemetlenségekért utasaink szíves megértését kérjük, türelmüket köszönjük.

A Bécsből Magyarországra eljutni próbáló utasoktól úgy tudjuk, őket helyben arról tájékoztatták, hogy menekültek ellenőrzése miatt állították le a forgalmat a két ország között. A Bécsből 8 óra után indult vonat utasai 11 órakor még Bruck an der Leithánál várták, hogy értük menjen egy autóbusz, ami majd átviszi őket Hegyeshalomra. A forgalom mindkét irányban szünetelt.

Frissítés:

A MÁV honlapja szerint újraindult a nemzetközi forgalom. Először a 346-os Dacia Euronightot és a Münchenbe tartó 62-es számú Railjetet engedi át az ÖBB. A további személyszállító vonatokat a rendelkezésre álló személyzet függvényében tudják fogadni az osztrák oldalon.

Frissítés 2:

Az utasok jól hallották: valóban egy  menekültcsoport miatt állították le az osztrákok a forgalmat. Az ORF-re hivatkozva az MTI azt írja, hogy egy nagyobb, a sínek mentén gyalogoló menekültcsoportra bukkant a rendőrség. A helyszínen az ÖBB osztrák vasúttársaság tájékoztatása szerint harminc, míg az osztrák rendőrség közlése szerint több mint ötven menedékkérőt tartóztattak fel.

A migránsok több mint fele Magyarországról érkezik Ausztriába, és csupán a Fertő-tó környékén naponta kétszáz embert állítanak meg az osztrák hatóságok — írja az MTI. Az osztrák lapok azt írják, hogy az épülő magyar kerítés felerősítette a helyzetet: „megpróbálnak még a kerítés befejezése előtt olyan sok embert átvinni (a határon), amennyit csak lehet". A hatóságok szerint Ausztria továbbra sem számít elsődleges célországnak a menekültek számára, a legtöbben még mindig Németországba és az észak-európai államokba igyekeznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!