Ezer családnál másfél nap után sincs áram a pesti belvárosban

D NOE20150817040
2015.08.19. 09:03 Módosítva: 2015.08.19. 09:39

Budapest több részén, elsősorban belvárosi házakban még szerda reggel sincs áram a hétfő esti, kivételes mennyiségű csapadékot hozó felhőszakadás után. Az érintett családok, boltosok, cégek a probléma elhúzódása mellett az információhiányra, az Elmű rossz kommunikációjára is panaszkodnak.

„Én csak egy gyesen lévő anyuka vagyok, nem értek az áramhoz, a trafóhoz. Én csak azt tudom, hogy itthon vagyok egy 10 hónapos gyerekkel, akit villanybojler híján nem tudok rendesen megfürdetni második napja, akinek hús es egyéb étel volt a fagyasztójaban (több mint 36 órája nincs áram, fokozott múlt idő)... A hűtőben az ételek lassan megromlanak, minden húst igyekszünk megcsinálni, hátha főzve-sütve jobban bírja majd. De most komolyan, hogy van ez? Be kell rendeznem itthon áramszünet esetére egy komplett túlélési készletet? Aggregátorral, Paks 6-tal, netán szélkerékkel?”

Gyertyafénynél romantikus

Ezért szeretik sokan az áramszünetet. De nagyjából minden más szempontból csak szívni lehet vele, ha meg napokig eltart, az őrjítő.

Írja ki a dühét a téma+vihar@mail.index.hu-ra, mi meg az ELMŰ orra alá dörgöljük. De ha nagyon élvezi, hogy végre nem zúg a hűtő és nem villognak a sötétben a routeren a ledek, azt se tartsa magában! 

Korábban az Elmű azt ígérte, hogy kedd estig a legtöbb fogyasztónál visszaállhat az áramszolgáltatás. Mint mondták, maga az elektromos hálózat kevéssé károsodott, de a kárelhárítást akadályozza, hogy azokban a pincékben, ahol az épületi transzformátorállomások vannak, sok helyen még mindig áll a víz. „Mivel az Elmű nem rendelkezik szivattyúkkal, meg kell várniuk, hogy a tulajdonosok vagy a katasztrófavédelem vízmentesítse a pincéket” – írták.

Szerda reggeli, MTI-nek eljuttatott közleményében az Elmű szóvívője azt mondta, hogy van, ahol hiába is próbálkoznak szivattyúzással. Boross Norbert arról beszélt, hogy elsősorban a Nagykörút mentén, VII. és VIII. kerületi társasházakban nincs áram. Ugyanis a régi Duna-ág mentén olyan magas a talajvíz, hogy a szivattyúzás ellenére újra és újra elárasztja a transzformátorállomásokat tartalmazó pincéket a víz.

Szakértői javaslatok alapján abba is hagyták a szivattyúzást, és megvárják, amíg magától leapad a víz

– mondta a szóvivő.

Ezzel együtt, a korábbi hibák többségét már elhárították. A hétfő esti vihar után 45 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a fővárosban, ezt a számot kedd délutánra 7 ezerre sikerült csökkenteni. A legújabb, szerda reggeli információk szerint még közel ezer fogyasztónál nincs áram továbbra sem.