Túlélőkészlet augusztus 20-ra: tippek, programok

2015.08.20. 08:07 Módosítva: 2015.08.20. 09:43

Milyen programok lesznek augusztus 20-án Budapesten?

  • Ha szereti a katonazenekarokat és a zászlófelvonásokat, valamint szeret ünnepnapon is korán kelni, mindenképpen látogasson el reggel fél kilenckor a Parlament elé, ahol felvonják Magyarország lobogóját. A Kossuth téren a távolból Áder János köztársasági elnököt is megtekintheti.
  • Ha a fia, lánya, barátja, barátnője, testvére vagy rokona elvégezte a nemzetvédelmi egyetemet, úgyis ott lesz a tisztavatáson, amit a zászlófelvonás után tartanak a Kossuth téren.
  • Ha nem látta még belülről a Parlamentet, most megnézheti, mert ingyenes parlamenti nyílt nap lesz: délelőtt 10 és délután 6 között. Ha szeret sorban állni, legyen ott.
  • Ha a gyerekei már nem bírnak magukkal otthon, akkor vigye el őket  a Várkert bazárhoz, itt ugyanis kimondottan családi programokat tartanak. Itt délelőtt 10 és este 9 között a Kolompos Zenekar, a méltán híres Buborék Együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík zenekar melódiáit hallgathatja.
  • Ha augusztus 20-án szeretne lószőr kulacsot, mézeskalácsot, csörögefánkot, cifra szűrt, hímzett terítőt, fafurulyát, fonott kosarat vagy népi szőttest venni, akkor látogasson el a a budai Várba, ahol idén is megtartják a Mesterségek ünnepét. Ha időben, reggel tízkor érkezik, megkóstolhatja az ünnepi kenyeret, az ország tortáit, sőt a Magyar Honvédség tortáját is.
  • Ha éhes lesz, menjen el a Lánchíd utcába a Magyar Ízek utcájába, ahol szintén ehet csörögefánkot, de megkóstolhatja a csimbókos levest is. 
    Fotó: Kézműves magyar ízek vására
  • Ha ön zsellér, arató vagy mezőgazdasági munkás, akkor vegyen részt az aratómeneten, ami f él 3-kor indul a Szent György tértől.
  • Ha ön vallásos, legyen ott délután ötkor a Bazilikában, majd 6 órakor vegyen részt a körmeneten.
  • Ha úgy gondolja, hogy a tűzijáték élőben jobb mint a tévében, akkor időben üljön ki a rakpartra, hogy este kilenckor lásson is valamit. 

Milyen lesz az idő?

Nem lesz túl jó, de talán most már kánikulát senki sem akar magának. Az előrejelzések szerint a fővárosban néhány órás napsütésre is számítani lehet. Napközben kb. 18-25 fok lesz, este 17-18 fok. Egyelőre úgy néz ki, hogy az esti tűzijáték idején nem fog a szemébe esni az eső. 

Mikor kezdődik a tűzijáték?

Mint mindig, most is este kilenckor. 25 percig élvezheti azt, hogy bumm-bumm-bumm.

Milyen lesz a tűzijáték?

Színes és hangos. Figyeljen jól, és próbálja megszámolni, hogy az ön és a többi adófizető pénzén tényleg 7500 rakétát lőnek-e fel, mint ahogy azt a hivatalos propaganda állítja.  A rohamosan fejlődő fővárosunkban zajló folyamatos építkezések nemcsak a közlekedést lehetetlenítik el, de bizony a tűzijáték szervezőinek terveit is keresztülhúzták. A rakéták egy részét így most a Dunán álló katonai pontonokról kell indítani, de ne ijedjen meg, mert lőni fognak a Gellért-hegyről, a Szabadság-szobortól, a Citadella sétányról, a Lánchídról és idén először a Szabadság hídról  is.  

Honnan lehet legjobban látni a tűzijátékot?

A legjobban a Duna partjáról a Lánchíd, a Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán, de miután úgyis mindenki oda megy, ön ne tegye. Ha tud olyan rejtett helyszínt, ahonnan jól lehet látni, nehogy megírja nekünk, mert akkor meg ott lesznek sokan. 

Milyen utak és hidak lesznek lezárva?

Inkább vegyen egy kényelmes túracipőt, vagy üljön biciklire, autóval nem nagyon érdemes próbálkozni a belvárosban. Most itt jobban nem részletezzük, de legyen elég annyi, hogy minden le lesz zárva a Kossuth téren, a budai Vár környékén, este a Bazilikánál és a belvárosban. A Lánchíd csütörtökön hajnali 4-tól szombat késő estig le lesz zárva. Csütörtökön a Szabadság hidat és az Erzsébet hidat is több órára lezárják. Tanulmányozza ehhez a BKK honlapját vagy az itt látható, elsőre kicsit bonyolultnak tűnő térképet.

Hogy lehet eljutni a helyszínekre?

Mondtuk, gyalog. Egy darabig azért el tud jutni tömegközlekedéssel is. Sűrűbben fog járni a 4-es metró, és a 4-es és a 6-os villamos, és több, a belváros felé tartó busz.  A Várkert Bazár a Clark Ádám térről vagy a Döbrentei térről leginkább gyalog lesz elérhető, a buszok a lezárások miatt ott nem állnak meg. A körmenetre a legegyszerűbben úgy jut el, ha a földalattival elmegy a  Bajcsy-Zsilinszky útig, vagy az M3-as metróval az  Arany János utcáig vagy a Deák térig.  A tűzijáték után várhatóan legkésőbb este 11 órakor indulhat újra a forgalom. 

És ugye most azt hiszi, hogy péntektől már nem lesz felfordulás...

Hát nem. A hosszú hétvégén Budapesten tartják az Ironman Budapest triatlont, az 5150 Budapest Triathlont, az Iron Girlt, az Iron Kidset és a Befitrunt,  ezért pénteken, szombaton és vasárnap is le-le zárnak utakat és hidakat. Az útlezárásokról készült terjedelmes dokumentációt itt böngészheti pdf-ben. Pénteken, szombaton és vasárnap este 8-tól hiába ülne fel a 3-as metróra az Árpád híd és Újpest-Központ között, az nem fog járni, mert nem lesz min mennie, síneket cserélnek. Tehát ezeken a napokon este 8-tól és az utolsó járat indulásáig pótlóbuszok járnak.