Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Öt másodperc alatt bebizonyosodik, hogy tök értelmetlen a határkerítés

2015.08.25. 18:41 Módosítva: 2015.08.25. 19:00

Az AP forgatott a magyar-szerb határon, a Youtube-ra bő egyperces videó került fel, az elején lévő felirat szerint a vajdasági Palics és Horgos között nagyjából félúton, a határnál lévő Hajdújáráson (Hajdukovón) járt a stáb.

A videó a 45. másodperc környékén mutatja be, hogy a határmenti drótkerítés mennyire értelmetlen, és mennyire nem képes betölteni azt, amivel magyarázták a bevezetésének szükségességét: a menekültek megállítását (maximum arra jó, hogy jól körülhatárolható helyekre terelje a migránsokat). A felvételen ugyanis jól látszik, hogy a magyar egyenruhások egyszerűen

kinyitják a kerítés ajtaját, és azon beengedik a menekülteket.

Önmagában az persze cseppet sem meglepő, hogy a kerítés nem állítja meg a menekülthullámot.

Egyfelől az Index munkatársa már augusztus elején kipróbálta, hogy maga a drótkerítés elég könnyen legyőzhető. És persze most már a tapasztalat is az, hogy bár szinte a teljes 175 kilométeres szakaszon megépült, nem csökkent tőle a menekültek áradata. Hiszen a kerítésen egyfelől át tudnak mászni, míg a vasúti síneken akadály nélkül tudnak jönni. Igaz, az AP videóján már nem is az ideiglenes drótkerítés, hanem a 4 méter magas határzár látszik.

Mindezek mellett ráadásul, mint szintén megírtuk, maga a kerítés a határ magyar oldalán van, így aki odaér, az már Magyarország területén van. Így gyakorlatilag mást nem is tudnak tenni vele az egyenruhások – és nyilván a szeptemberre ígért, csodafegyvernek hangzó határvadászoknak sem lesz más joguk –, mint hogy összegyűjtik, és a menekülteket befogadó állomásokra szállítják őket.