Síneken árasztják el Röszkét a menekültek

2015.08.25. 07:09

Elérte a szerb-magyar határt annak az újabb menekültáradatnak az első hulláma, amely hosszabb feltartóztatás után a múlt héten indulhatott tovább a görög-macedón határtól, áttörve a macedón rendőrök és a hadsereg sorfalát.

Hétfő éjszaka már több százan jöttek át az amúgy is egyre inkább fő áthaladási ponttá vált Röszke hátáránál, a vasúti sínek mentén. A sínek között az illegális határátlépők tüzeket gyújtottak, és ott melegedtek – írta a Szegedma.hu. „Hajnali fél egyre nyugalom költözött a sínekre, többen lefeküdtek aludni, de a szerb oldalról folyamatosan érkeztek az öt-tízfős csoportok, reggelre akár az 1500-2000-et is elérheti az itt tartózkodó migránsok száma.”

A beszámoló szerint egy 9. hónapban lévő terhes nőt és egy a lábát tört férfit kellett kiemelni a tömegből, őket kórházba szállították. Egy tíz év körüli kislány hasfájásra panaszkodott, őt a helyszínen kezelték.

Újabb rekord Csongrád megyében

 Hétfőn Csongrád megye déli részén 1930 migránssal szemben intézkedtek a polgárőrökkel együttműködő rendőrök – írta az MTI. A rekordszámú tömeg 43 csoportban érkezett. A csoportokban 309 gyermek volt.

 A legnagyobb számú csoportot este 11-kor  fogták el Szeged külterületén. Ott 83 bangladesi, 1 Sri Lanka-i, 8 nigériai, 2 gambiai, 7 indiai, 50 afgán, 33 pakisztáni, 13 iráni, 2 szenegáli és 155 szíriai állampolgárt tartóztattak fel.

Szerbián levonul az ár

A Röszkét hétfő éjjel elért, főként Afganisztánból, Szíriából és Irakból indult menekülthullám szerda estére várhatóan teljesen elhagyja Szerbiát – idézte az MTI a szerb menekültügyi biztost. Vladimir Cucic szerint az emberáradat tényleg sokat szenvedett a görög szigeteken, és étlen-szomjan tartóztatták fel Macedóniában is.

Szerbia nem gördít akadályt a menekültáradat elé – ahogyan a nyár folyamán Macedónia sem tette, inkább igyekezett szervezett úton támogatást nyújtani a minél gördülékenyebb továbbhaladáshoz –, Cucic ezért is beszélhetett már majdnem múlt időben az újabb emberáradatról.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) szerbiai képviseletét vezető Hans Schoder szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben menekültek százezrei érkeznének Szerbiába, napi egy-két ezerben stabilizálódhat az illegális határátlépők száma.