Zűrös cégé volt a halott menekültekkel talált teherautó

000 DV2110722
2015.08.27. 21:26 Módosítva: 2015.08.27. 21:43

Nem egy szlovák cégé, hanem a magyar Mastermobilker Kft.-é volt az a teherautó, amelyben 20-50 menekült holttestét találták meg egy osztrák autópályán, közel a magyar határhoz.

A tragédia megrázta Európát, a burgenlandi rendőrség szóvivője „szörnyű bűncselekményről” beszélt, az osztrák belügyminiszter zéró toleranciát hirdetett az embercsempészekkel szemben. A teherautó ideiglenes magyar rendszámmal rendelkezett, de egy szlovák cég logója volt a járművön. Megkíséreltük azonosítani a teherautót, megkeresve a matricákon szereplő Hyza céget. A szlovák vállalkozás levélben tisztázta, hogy a teherautót egy-két éve adta el, majd az egy magyar céghez került.

„A bűntény során használt gépjárművet cégünk a 2013–2014-es leselejtezés során adta el további 19 másikkal egyetemben összesen hét szlovákiai vásárlónak. A szóban forgó jármű tulajdonosa nem távolította el cégünk logóját és reklámját, majd a gépjárművet a magyarországi Mastermobiker Kft.-nek adta el. Cégünk az eset óta aktívan együttműködik a szlovák és az osztrák hatóságokkal és minden hozzáférhető információt megad” – írták levelükben.

Megszűnt cégek, néptelen székhelyek

Gyors nyomozásba kezdtünk, kiderítve, hogy a gépjárművekkel kereskedő, 2013-ban 308 milliós árbevételt produkáló Mastermobilker Kft. tulajdonosa a kecskeméti Kondor János, és a cég ügyvezetője is ő volt idén májusig. Ekkor egy Dorohi Ruslan nevű ukrán vette át a vállalkozást.

Kondornak egyébként jó néhány megszűnt, felszámolás alatt lévő cége is van, többek között cateringgel, büféüzemeltetéssel foglalkozók. Több balatoni településen is üzemeltetett büféket, így Alsóörsön és Csopakon is, de információink szerint Kecskeméten is rendszeresen szállít különféle rendezvényekre ételt.

A Mastermobilker két budapesti telephelyét is meglátogattuk a XIV. kerületben, mindkét helyen székhelyszolgálatokra bukkantunk: a Szugló utcában több tucatnyi cég neve között találtunk rá a Mastermobilker nevére.

Egy tavaly novemberi kormányhivatali végzés szerint a cégnek hiába próbáltak meg kézbesíteni egy közlekedési igazgatási ügyben született döntést egy, a cég tulajdonában lévő kocsival kapcsolatban, a küldemények „elköltözött” jelzéssel érkeztek vissza a hivatalhoz a Mexikói úti címről. Ehhez képest, ahogy egyik fotónkon is szerepel, a székhelyszolgáltató cég címén most is ki van függesztve a Mastermobilker neve.