Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Matolcsy hirtelen finnyás lett a jegybanki függetlenségére

2015.08.28. 15:52

Matolcsy György elvi okokból, a kormányzati tevékenység jegybanktól való függetlenségének tiszteletben tartására tekintettel nem vett részt a keddi kormánykonferencián.

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya ezzel indokolta az Indexnek, hogy a bankelnök miért nem ment el kedden az Orbán Viktor kormányfő által meghirdetett kormányzati konferenciára, ahol a teljes kormánnyal és több külsős meghívott előadóval együtt értékelték a miniszériumok munkáját.

Mint arról beszámoltunk, a keddi eseményen az MNB elnöke tartotta volna az egyik leghangsúlyosabb felszólalást. A résztvevőknek kiküldött napirend szerint a miniszterelnök mellett ő zárta volna a konferenciát, amiből levonható az a következtetés, hogy Matolcsy Györgyöt keddre jó előre leegyeztetett programra várták a Parlamentben.

Az MNB-től kapott válasz azonban azt sugallja, mintha a jegybankelnök régóta és határozottan azt az álláspontot képviselné, hogy pozíciója nem teszi lehetővé ilyen típusú események látogatását.

A nemzetközi gyakorlat alapján a kormányzati munka kiértékelése nem tartozik a jegybankelnöki feladatok közé.

Matolcsy nyár elején viszont még nem vette ennyire komolyan a nemzetközi gyakorlatot.

Az MNB-elnök személyesen ment el a Várbazárba, ahol Orbán Viktor május 29-én az elmúlt ötéves kormányzását értékelte. Matolcsy fel is szólalt a Fidesz sorainak rendezése érdekében szervezett eseményen, majd pedig nagy bókokat gyűjthetett be a miniszterelnöktől, aki az ország legkreatívabb közgazdászának nevezte egykori miniszterét. Matolcsy decemberben a kormány rendes ülésére is elment, igaz, akkor a bankrendszer újjászervezéséről volt szó.