470 millió forintnyi kampánypénzt próbál behajtani a NAV

2015.08.29. 08:33

215 ügyben kérte eddig az államkincstár, hogy az adóhivatal szedje be azokat a kampánytámogatásokat, amelyeket a tavaly áprilisi országgyűlési választáson induló politikai szereplőknek vissza kellett volna fizetniük, de az érintettek ezt nem tették meg. Nagyjából 470 millió forint behajtását kapta feladatul az adóhatóság, eddig 12 millió forint folyt be, írja a Napi Gazdaság.

Az áprilisi választáson képviselőjelöltként induló személyek egymillió forintot kaphattak az államtól, amit a választók politikai meggyőzésére, az ehhez szükséges kiadások fedezésére fordíthattak. Az összegek elköltését számlákkal kellett igazolni. Aki a megfelelő elszámolást nem nyújtotta be határidőn belül, annak a hiányzó pénz kétszeresét kellett visszafizetnie. Azoktól a jelöltektől pedig, akik a szavazatok két százalékánál kevesebb voksot kaptak, a teljes támogatást visszavárta az államkincstár.

A NAV elé azok az ügyek kerültek, ahol a visszafizetés elmaradt. A NAV szóvivője, Kis Péter András a lapnak azt mondta, hogy július közepéig mindössze 12 millió forint folyt be.

Az adósok lefoglalható és értékesíthető vagyontárgyainak feltérképezése időigényes folyamat

- magyarázta a szóvivő.