Négyezerrel több a fogoly, mint a hely a magyar börtönökben

D VAJ20130730050
2015.08.29. 12:13

Másfélszeresére nőtt a fogvatartottak száma a büntetés-végrehajtási intézetekben 2008-hoz képest - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár azzal indokolta a fogvatartottak számának emelkedését, hogy "a liberális büntetőpolitika nem vált be", ezért az elmúlt években többször szigorítani kellett a büntető törvénykönyvet. Ennek következtében szigorúbbak, hosszabb tartamúak lettek a szabadságvesztés-büntetések.

Kontrát Károly úgy fogalmazott: "amíg a szocialisták idején a börtönöket, most a bűnözőket zárják be".

Csóti András, a büntetés-végrehajtás (BVOP) országos parancsnoka ismertette:

a 13 736 férőhelyre jelenleg 17 500-17 700 fogvatartott jut,

2019-ig új börtönök építésével és belső fejlesztéssel 6 ezres férőhelybővítést terveznek. Egy ezer, és nyolc 500 férőhelyes új börtönt építenek, illetve további ezer férőhelyes bővítést hajtanak végre.

Az altábornagy felidézte: az intézetek bezárása és az elmaradt fejlesztések miatt 2008-tól folyamatosan nőtt az intézetekben elhelyezettek száma, 2010-től dinamikusan, így a múlt évben a számuk meghaladta a 18 200-at.

A dologhoz hozzátartozik, hogy a parlament a kormány javaslata alapján éppen a jövő héten készül szigorítani a büntető törvénykönyvet. Ez alapján börtönbüntetés várhat arra az illegális határátlépőre, aki a kerítést megrongálja. Lázár János azt mondta, hogy a BVOP vezetője biztosította arról a kormányt, hogy adott esetben az illegális határátlépőknek is találnak helyet.

Csóti András erről azt mondta most, a büntető törvénykönyv szigorításával bizonyos mértékű fogvatartotti létszámnövekedéssel számolnak, erre a szervezet felkészült és el tudja látni a feladatát. Hozzátette, nemcsak a szabadságvesztés büntetése merülhet fel, hanem a kiutasítás is.