LMP: Átverték az egyetemi hallgatókat

2015.09.01. 16:41
Az LMP szerint, aki adott felsőoktatási intézményben kezdi meg tanulmányait, biztosítani kellene, hogy ott is fejezhesse be azt.

A párt közleménye szerint a lapunk által megírt intézményi átszabdalás folyamata most sem volt transzparens. A tervezett átalakításokról a korábban elfogadott Felsőoktatási Stratégia is hallgatott, hiszen a kormány nem a stratégiai és hosszú távú tervezést tartotta szem előtt, hanem a különböző gazdasági lobbi érdekeknek próbál megfelelni. Az egyetemek és főiskolák átszabását oligarchák figyelik árgus szemekkel. Az LMP ehelyett az oktatók és hallgatók véleményét venné figyelembe.

A tervezett átszabdalások nem segítik a vidéki felsőoktatás megerősítését sem. Nem kevesebb, hanem több felsőoktatási intézményre van szükség vidéken, hiszen a vidéki főiskolák az adott térség szellemi és gazdasági motorjaként működnek. A vidéki átszabdalásokat egyértelműen a pénzhiány okozza, amit nem átszervezéssel, hanem a források bővítésével kellene kezelni, áll a közleményben.

A 2008-tól induló megszorítások következtében ma közel 50 milliárd forint hiányzik a magyar felsőoktatás optimális működéséhez. Pénz nélkül a jelenlegi átalakítások sem fognak működni az LMP szerint.

Mint arról beszámoltunk, a felsőoktatási államtitkárság döntött több egyetem szétválasztásáról és összevonásáról. A Budapesti Corvinus Egyetemről leválasztják a budai "kertészetis" karokat, és a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolják. A SZIE karából önálló állatorvostudományi egyetem jön létre. A Nyugat-magyarországi Egyetemből csak 2017-ben válik ki Szombathely, a mosonmagyaróvári agrárkar és a győri Apáczai-kar viszont már most csatlakozik a győri Széchenyi Egyetemhez. Egyesül Szolnok és Kecskemét főiskolája, és az egri és a gyöngyösi főiskola is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban kérdésünkre azt válaszolta: aki már egyetemre jár, vagy akit most vettek fel, az mindenképpen azon a szakon fejezheti be a képzést, amelyen elkezdte, közölte a minisztérium. Akik egy átalakuló intézménybe járnak, azok a minisztérium válasza szerint változatlan feltételek mellett, de adott esetben egy másik intézményben szerezhetik meg diplomájukat, ebbe azonban bekerül a jogelőd intézmény neve is.

A Corvinuson sem aratott sikert az átalakítás terve

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vezetése sajnálattal veszi tudomásul a felsőoktatásért felelős államtitkár kedden nyilvánosságra hozott javaslatát, amely az egyetem három budai karának a Szent István Egyetemhez történő áthelyezésére vonatkozik.

Ezt a felsőoktatási intézmény közölte kedden az MTI-vel Palkovics László felsőoktatási államtitkár bejelentésére reagálva, egyúttal kiemelték: azt a BCE vezetése az intézmény egésze, az ország egyik vezető, erős nemzetközi reputációjú, az oktatott szakok többsége esetében piacvezető egyeteme szempontjából nem tartja kedvezőnek.

Mint írták, a tervezett változtatásokat a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügyi, tudományos, szakmai helyzete és perspektívái, elvitathatatlan sikerei nem teszik indokolttá. Ugyanakkor a BCE vezetése tudomásul veszi a fenntartó azon álláspontját, hogy budai karainak áthelyezése a magyarországi agrár-felsőoktatás fenntartó által megfogalmazott fejlesztési céljainak elérését szolgálhatja, jóllehet az előkészítő munka során e téren eltérő szakmai vélemények fogalmazódtak meg.