Elkezdődött az iskola, jöhetnek a dugók

2015.09.03. 07:45
A budai látképnek most már szerves részét képezik a dugók és az útépítések. A városrész nagy legforgalmasabb részei sok helyen már egy éve fel vannak túrva, de a projektek csúsznak, és új munkálatokba is belekezdtek. Most sokkal jobb pestinek lenni.

Elkezdődik az iskola és ilyenkor hagyományosan megnő a főváros forgalma. Összegyűjtöttük, hogy hol, milyen felújítások és építkezések vannak, amelyek miatt egyáltalán nincs értelme autóval elindulnia. Főként akkor, ha Budán lakik. Ha mégis megtenné, akkor megmutatjuk, hogy mely szakaszokon ülhet majd a dugóban.

A pesti oldalon igazán nagy feltúrások nincsenek, de több helyen változik a forgalmi rend. Az ütemtervnek megfelelően halad a Sibrik Miklós felüljáró felújítása, a körúton közműépítések lassíthatják az autósokat.

Az iskolakezdés miatt megnövekedett forgalom egyelőre nem okozott fennakadásokat, de mindenképpen tájékozódjon mielőtt elindul.

Szél Kálmán tér és környéke

Több hónapos csúszásban van Budán a Szél Kálmán tér átalakítása. Április helyett csak augusztus közepére készült el a második ütem a téren, így biztosan nem lesz kész szeptember közepéig a harmadik sem. Emiatt most egy sávra szűkül az út a Vérmező úton az Attila útnál, ugyanígy a Várfok utcában is egy sávon haladhatnak az autósok. Már éppen ott, ahol nincsen teljesen lezárva, így a Vérmező út és a Csaba utca között.

A Széna térnél a Margit körúton megszűnt a jobbra kanyarodó sáv, ez a buszokat is érinti: a 116-os busz ideiglenes megállóból indul. A Margit körúton a Dékán utca és a Széna tér között csak egy sáv járható a Margit híd irányába. 

Visszaköltözik eredeti és végleges megállójába a 22-es buszcsalád, az ideiglenes helyen innentől nem állnak meg a járatok, a 61-es villamos északi vonala pedig új végállomást kapott, a Csaba utcához közel.

Budai fonódó villamos

Nemcsak a Szél Kálmán térnél van csúszás: a budai fonódó villamos is lemaradt néhány hónappal. Emiatt kétirányusították a Fő utcát a Bem József és a Szilágyi Dezső terek között. A rakpartra innen nem lehet kijutni: az oda vezető utcák zsákutcák lettek, balra kanyarodni csak a Csalogány utcában lehet a Széna tér felé.

A Margit híd budai hídfőjénél további forgalmi változások vannak. A Komjádi uszodától az Üstökös utcáig csak a belső sávban haladhat a közúti forgalom, a külső sávból csak jobbra, az Üstökös utcába lehet kanyarodni, a középső sáv pedig buszsáv lett. Az Üstökös utcából egy sávból lehet jobbra kanyarodni az Árpád fejedelem útjára és az alsó rakpartra.

A hídnál csak egy-egy sávon lehet haladni az Árpád fejedelem útján, itt az alsó rakparti fel- és lehajtót is elfelejthetjük.  A Margit hídról az Árpád fejedelem útjára vezető lehajtón csak egy sáv járható, a Vidra utcánál kikapcsolták a jelzőlámpát is.

Szeptember közepéig folytatódik a Clark Ádám téri villamosalagút építése, földkábelt fektetnek a Bem Rakparton. Itt már gyalogosan és kerékpárral sem lehet közlekedni.

Kolosy tér környéke

Szeptember közepéig a Szépvölgyi út a Bécsi út kereszteződésénél csak egy sávon lesz járható a budai fonódó villamoshálózat vágányépítési munkái miatt. Itt kerülőúton közlekedik a 29-es busz is, mivel a Kolosy téren nem lehet a Szépvölgyi út felé áthaladni, a Zsigmond tér felé tesz kitérőt a járat. 

Az Árpád fejedelem útján a Császár-Komjádi Uszodánál csomópont átépítés miatt lezárták a külső sávot. Kicsit odébb a Frankel Leó utat is lezárták az Üstökös és a Vidra utcák között. Előbbi irányába egyirányúsították a Zsigmond tértől.

A Kiscelli utcában kábelt fektetnek, ezért egyirányusították a Zápor utcáig a Bécsi úttól. A Föld utca felé lehet felhajtani az útra.

Erzsébet és Szabadság híd környéke

Ha eddig nem tett le a budai rakpartról, akkor az már nem fogja visszatartani, hogy csatornajavítás és a támfal megerősítése miatt az Erzsébet hídnál egy-egy sávra szűkül az áthaladás. Itt lámpa irányítja a forgalmat.

A Szabadság hídnál a Bartók Béla úton amiatt lassulhat a forgalom, hogy távhővezeték felújítás van a Szent Gellért tértől a Bertalan Lajos utcáig. Emiatt lezárták az út bevezető szakaszát, kerülni a Bertalan Lajos utca és a Budafoki út felé lehet kerülni. Utóbbi egyirányú a lett a városközpont felé a Műegyetem rakparttól. Innen a Zenta utca felől lehet elérni a Bartók Béla utat. 

A Zenta utca egyirányú lett ebbe az irányba a két út találkozásánál ideiglenes jelzőlámpa irányítja a forgalmat. A Bartók Béla úton balra a Móricz Zsigmond körtérnél lehet a Villányi útra kanyarodni. A Bartók Béla út-Csíky utcai csomópontot lezárták, a Csíky utca zsákutca. A Bercsényi utca a Lágymányosi utca irányából szintén zsákutca lett.

Nemcsak az autósokat érinti a változás: a 7-es, 86-os, 107-es, 133-as, 233-as, 907-es és a 973-as autóbusz terelt útvonalon jár. A Szent Gellért téren Pest felé az autóbuszmegállót áthelyezték.

BAH-csomópont

Hétfőtől a Budaörsi úton új szakaszokat kezdenek el felújítani. A városba vezető irányban a Nagyszőlős utcától csak egy sáv lesz járható a Villányi útig. A BAH-csomóponttól kifelé két sávban lehet haladni a Nagyszőlős utcáig. Utóbbi és a Pannonhalmi út között mindkét irányban csak három sáv lesz járható közműépítés miatt. A Nagyszőlős utca irányából továbbra is csak egy sávon lehet kijutni a Budaörsi útra. 

Az M1-M7-es autópálya bevezetőn a Balatoni út előtti benzinkút és a Budaörsi úton a Bozókvár utca között sávelhúzással irányonként három sáv járható. A Balatoni út forgalmát a Sasadi úti csomópontnál egy ideiglenes terelőútra vezették.

Rózsadomb

A Budagyöngye Bevásárlóközpont környékén gázvezetéket építenek, emiatt a Szilágyi Erzsébet fasor szervízútját lezárják a Gábor Áron és a Küküllő utca valamint a Volkmann és a Házmán utca között. Ezt vagy a fasoron, vagy a Pasaréti úton tudja elkerülni.

Feljebb a Gábor Áron utcán felújítás van a Bimbótól a Törökvész útig. Ezt a Pusztaszeri út irányába kerülheti el a Törökvész úton át, a 91-es autóbusz is erre közlekedik.

A kedvelt budai futópályánál, a Vérhalom téren vízvezetéket építenek, emiatt a Vérhalom utcát egyirányusítják a Törökvész út irányából. A munkálatok várhatóan szeptember második felében befejeződnek.

Nagykörút

Folytatódik a Nyugati tér átépítése: augusztus közepe óta nem lehet a Teréz körútról a Jókai utcára fordulni, ez a Podmaniczky utca felől zsákutca.

A múlt héten vízvezeték-építés kezdődött a József körút és a Baross utca kereszteződésénél, az utca kivezető szakaszát lezárták, a forgalmat a befelé vezető szakaszra terelik. Közműfelújítás miatt a körúton megszűnik a parkolósáv a Mester utcától a Baross utcáig a Harminckettesek tere irányába.

Fennakadásokat okozhat a Guttenber tér lezárása is. Itt a Palotanegyed építési munkálatai miatt a körútról az egyirányusított Békési utca felől lehet közlekedni. A munkálatok végét október 30-ra ígérik.

A további változásokról és az aktuális állapotokról a BKK valós időben frissülő térképén tájékozódhat.