Hiába toloncolják ki, nagynénje visszaviszi Svédországba Wilhelm Fruzsinát

2015.09.03. 06:57

Pénteken visszaviszi nagynénje Malmőbe Wilhelm Fruzsinát - írja a Magyar Nemzet.

Ruff Ágnes azzal indokolta a lapnak döntését, hogy az árva, szerinte enyhén értelmi sérült unokahúgát a pszichiátriai betegek tordasi otthonában súlyosan fogyatékos emberek között elhelyezni ugyanolyan "embertelen" lett volna, "mint amilyen embertelen az, hogy a svédek nem akarják megtűrni Franciskát az országukban".

A cikk szerint múlt csütörtöki érkezésükkor mindkét nő elégedett volt az otthonnal, pár óra múlva azonban a nagynéni úgy döntött, nem hagyja ott a lányt. A Magyar Nemzet úgy tudja, Fruzsina kitoloncolását még nem véglegesítették a svéd hatóságok, de "ez azonban alighanem előbb-utóbb megtörténik".

Az Index március elején  írt arról , hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akarja küldeni Magyarországra azt a 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél.

Szijjáró Péter külgazdasági-és külügyminiszter próbált segíteni a lányon, de nem járt sikerrel. Hét nappal ezelőtt a miniszter közölte: a lány nem maradhat Svédországban. Szijjártó szerint    a svéd jogrendszerben nem volt megoldás az ügyre, a pénzügyi megoldásként Magyarország átadta volna azt az összeget, amelyet a magyar szociális ellátó rendszer megkapott volna az ellátásra, ezt a felajánlást a svédek visszautasították. A svéd külügyminiszter pedig a tárgyalásokon világossá tette, nincs lehetőség az ügyben politikai megoldásra.