Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán lecseszte Hendét, aki dühében azonnal lemondott

D KOS20130613014
2015.09.08. 09:24

Az Index információi szerint hétfőn a nemzetbiztonsági kabinet ülésén Orbán Viktor miniszterelnök a kerítésépítés további gyorsítását szorgalmazta, eközben elégedetlenségének adott hangot a munka jelenlegi állásával kapcsolatban. Orbán korábban az augusztus 31-i határnapban jelölte meg a 175 kilométeres kerítés befejezésének időpontját, eddig azonban csak az ideiglenes drótakadály készült el.

Hende Csaba honvédelmi miniszter viszont zokon vette a kritikát, miután úgy érezte, hogy az elmúlt két hónapban a tőle elvárható maximumot nyújtotta, hogy a honvédség teljesíteni tudja a szoros határidőt. Ezért a miniszterelnöki lecseszés után az önérzetében is megsértett tárcavezető bejelentette, hogy lemond. Ezt a vita hevében Orbán Viktor azonnal el is fogadta.

 A miniszterelnök ezután rögtön eldöntötte, hogy Simicskó Istvánt, az Emmi jelenlegi sportügyi államtitkárát nevezi ki Hende helyére. A személyi váltás annyira gyorsan és váratlanul jött, hogy Simicskót nem is sikerült az MTI-hír megjelenése előtt értesíteni róla.

A minisztercsere hátteréről, okairól komoly totózás volt a lapokban.

A kormánypárti Magyar Idők szerint szintén a kerítésépítés lassúsága az egyik ok, a másik viszont az, hogy nem tudta letörni a tábornoki kar ellenállását, amely nem tartotta elfogadható megoldásnak, hogy katonákat vezényeljenek a határra fegyveres szolgálat engedélyezése nélkül.

A Magyar Nemzet szerint nemcsak a mostani helyzet, hanem több, egymásra halmozódó ok játszott szerepet abban, hogy a miniszterelnök lecserélte Hendét. Ezek között diplomáciai okok és magánéletiek is lehetnek.

A Népszabadság forrásai a miniszterelnök „határozott türelmetlenségében” látták a távozás fő okát, de azt sem zárták ki, hogy a kabinet ülésén a honvédséggel szemben olyan újabb elvárás merült fel, amelyről Hende úgy érezte, nem tud neki megfelelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!