Vencel
10 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Hétvégén is dolgozni fognak a szegedi bírák

2015.09.14. 15:18

A Szegedi Törvényszék az Országos Bírósági Hivatallal szoros együttműködésben az elmúlt időszakban megtette a szükséges intézkedéseket, amelyek a várhatóan megnövekedő ügyteher kezelését szolgálják

- áll a Szegedi Törvényszék hétfői közleményében, amelyben azt veszik sorra, mi várható a bíróságon keddtől, amikor hatályba lép a migránsügyi törvénycsomag nagy része, benne a menekültügyi eljárás menetével és a Btk.-szigorításokkal. A változások következményei bírósági szinten Szegeden fognak lecsapódni, a törvény szerint ugyanis itt kell tárgyalni az összes ilyen ügyet.

Menekültválság percről percre itt ->>>>

Büntetővonalon főleg a Szegedi Járásbíróság lesz érintett, első fokon itt fog kikötni az összes olyan migráns ügye, aki megpróbál illegálisan bejutni az országba Szerbia felől, mondjuk átmászni a kerítésen.

Keddtől már bűncselekménynek számít

  • a határzár tiltott átlépése,
  • a határzár megrongálása és
  • a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.

A szegedi bíróság közleményében nincs konkrét, számszerű becslés arra vonatkozóan, hogy hány ilyen ügyre számítanak. Annyit írnak: ez "nagyban függ attól, hogy hányan kísérlik meg a határon a büntetőjogi szabályozás alá eső cselekmények elkövetését".

A másik érintett a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszaka lesz. Itt a Magyarországra legálisan belépni próbáló migránsoknak a menedékjogi kérelmeivel fognak foglalkozni. A kérelmekről először a bevándorlási hivatal dönt, de az ő határozataik ellen van jogorvoslati lehetőség, és a határozatokat a bíróság fogja felülvizsgálni. Ügyszámbecslést itt sem mond a szegedi közlemény.

Mivel valószínűleg szinte az összes kérelmet el fogja utasítani a bevándorlási hivatal (Szerbiára mint biztonságos harmadik országra hivatkozva), nem lenne meglepő, ha sokan tennének még egy utolsó próbát a felülvizsgálattal, és így az ügyeik a bíróság előtt kötnének ki. Ezeket az ügyeket a felülvizsgálati kérelem benyújtásától számított 8 nap alatt kell a bíróságnak elbírálnia. A bíróságon nagy az időnyomás, mert ha az eredeti kérelem benyújtása óta négy héten belül nem fejeződik be mindenestől az eljárás, akkor a migráns első körben tulajdonképpen nyert: a belépését Magyarországra az idegenrendészeti hatóság köteles engedélyezni, és itt kell lefolytatni a szokványos menekültügyi eljárást az ügyében.

A Szegedi Törvényszék a megnövekedett ügyteherre számítva ezeket a változásokat lépteti életbe:

  • Megváltozik az ügyfélfogadás rendje szeptember 16. és 30. között a Szeged, Széchenyi tér 4. szám alatti épületben, a változás részletei itt olvashatóak.
  • A büntetőügyekkel foglalkozó Szegedi Járásbíróságon szeptember 15. és 30. között minden más ügy elé veszik a migránsok ügyeit.
  • A Szegedi Járásbíróságon hosszított munkarendben, hétköznap reggel 8-tól este 6-ig lesznek tárgyalások, és még hétvégén is 8-tól 4-ig, ha szükség lesz rá.
  • Más bíróságról is érkeznek plusz munkaerők: bírák, titkárok, bírósági ügyintézők és igazságügyi alkalmazottak. Plusz tárgyi eszközöket is biztosít az OBH.
  • A menedékkérelmek ügyében "zárt láncú kép- és hangfelvétel" segítségével, vagyis a távolból fogják meghallgatni a határon várakozó migránsokat, ha szükséges.

A Szegedi Törvényszék közleménye szerint ők is és a bírósági szervezetrendszer egésze is "folyamatosan és megfeszített erőkkel dolgozik azon", hogy maradéktalanul ellássák a többletfeladatokat, időben és magas színvonalon ítélkezzenek, és

a korábbi dömpingügyek kezeléséhez hasonlóan a bíróságok igyekeznek megfelelni az állampolgárok elvárásainak.

Az új fajta ügyek büntetőeljárásainak problémáiról, költségeiről itt írtunk részletesebben.