Orbán: Hende egy rossz magyar szokásnak lett az áldozata

2015.09.14. 18:47 Módosítva: 2015.09.14. 18:48

Orbán Viktor interjút adott a TV2-nek, amelyet teljes terjedelmében majd nem sokkal éjfél előtt adnak le. A Tényekben azonban néhány fontos választ már láthattak a nézők, most összefoglaljuk.

 
Fotó: TV2

Orbán Viktor időzítése nem véletlen , mert „új jogi helyzet kedd hajnalban, 0 óra 00-kor hatályba lép.  Új büntető törvénykönyvi szakaszok lesznek, ez alapján van a kormánynak joga arra, hogy válsághelyzetet hirdessen ki”. Erről a keddi kormányülésen döntenek, és Orbán szerint elfogadják.

Hogy mi történik a következőkben a menekültekkel, akik be akarnak lépni az ország területére Orbán azt mondta, „a határon áll egy kerítés, ami jelzi mindenki számára, hogy hol a magyar határ.  Annak az átlépése, vagy akár annak a megkísérlése, nem erre a célra kijelölt ponton, az bűncselekménynek minősül, és a rendőrség letartóztatja azt, aki megsérti a határt.

Ezért jár több év börtön, illetve kitiltás Magyarország területéről.

 A kerítésre ezért táblákat raknak. A menekült, ha be akar lépni az ország területére, „el kell fáradni ezekre a pontokra, ahol ügyintéző ablakok lesznek, és ott beadhatja a papírját, elmondhatja, hogy mit szeretne.“

Orbán szerint, aki be akar lépni Magyarországra, annak eleve Szerbiában már be kell adnia a menekültkérelmet, viszont ha ott nem adta be, akkor meg nem is engedik be. A visszautasítás aránya magas lesz, mondta a miniszterelnök.

A lemondott honvédelmi miniszterrel, Hende Csabával kapcsolatban azt mondta 

van itt egy rossz magyar szokás (…). Ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő 30 nap, akkor a harmincadik napon fog végezni.  De az a legkésőbbi időpont, de lehet három nap alatt is elintézni valamit a hivatalban, meg négy nap alatt is, azt senki nem tiltja meg. És amikor az életünkért futunk, amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is. Ilyen értelemben a minisztert nem terheli felelősség, mert ő határidőre teljesítette volna a munkát, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni, és így aztán el kellett fogadnom a lemondását.

A miniszterelnök szerint a menekültválságra és az érkezők fogadására már 30 milliárd forintot költöttek, és még ennyire számít, amit költenie kell az Államnak. Ez lefordítva szerinte 200 millió euró, amihez képet az EU néhány millió eurót adott,

tehát köszönő viszonyban sincs a két összeg egymással.

Kérdezték a külföldi sajtóban és a politikusok részéről érkező nyomásról is, ami nem hagyta hidegen Orbánt, hiszen „én is emberből vagyok”, ugyanakkor szerinte az, hogy legazfickózták, annak „a súlya nagyon kevés ahhoz képest, hogy az ember tett egy alkotmányos esküt,  fölesküdött az ország védelmére”. 

Bár emberből vagyok, de nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy ezek a vélemények befolyásoljanak, mert akkor nem tudok eleget tenni a kötelességemnek.