A rendőrség töröltette egy külföldi újságíró röszkei felvételeit

2015.09.15. 20:03

Rövid időre őrizetbe vettek és a videofelvételeinek a letörlésére kényszerítettek egy külföldi újságírót a rendőrök Röszkénél. Az Associated Press (AP) újságírója, Luca Muzi azt vette fel, ahogy egy rendőrkutya megtámadott egy menekültet, írja az AP. A magyar hatóságok szerint nem egészen ez történt.

Muzi egy Szerbiából Magyarországra érkező menekültcsoportot filmezett, amikor a rendőrök ráengedtek egy szájkosaras kutyát a csoportra, és a kutya egy szír férfit a földre lökött. Egy rendőrnő észrevette a filmező Muzit, és megállította. Miután az újságíró az AP munkatársaként igazolta magát, megpróbálta elhagyni a helyszínt, de nem engedték. A rendőrök azt is megakadályozták, hogy Muzi felhívja a kollégáit vagy a szerkesztőjét.

Ezután a rendőrök az újságírót a regisztrációs központon kívül egy sötét területre kísérték, és megkérték, hogy játssza le a felvételt. Miután megnézték, a rendőrök arra kérték, hogy a memóriakártyája teljes tartalmát törölje. A kártyán az újságírója két napi munkája volt. A férfi azt mondta, fenyegetve érezte magát a rendőrök és a rendőrkutyák körében. Az AP az esetről egy tiltakozó levelet írt a magyar kormánynak.

„Lehet, hogy a kutyák ugatnak, hiszen arra lettek kiképezve, hogy elrettentőek és félelmetesek legyenek, és éppen ezért van a rendőröknél kutya. Az viszont biztos, hogy a kutyák nem támadtak” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden az AP-nek egy telefoninterjúban. 

Kovács Zoltán azt mondta, hogy a rendőrök csak azt szerették volna látni, hogy ők szerepelnek-e a felvételen, és hangsúlyozta, hogy ehhez joguk volt. Miután meggyőződtek arról, hogy nem, elengedték az újságírót, és semmit nem töröltettek le vele. Muzi szerint viszont a rendőrök addig nem adták vissza a személyes iratait, amíg nem törölte a felvételt.

Egy közelmúltbeli alkotmánybírósági döntés értelmében – amely egyébként az Index alkotmányjogi panasza kapcsán született – a rendőröknek nincs joguk, hogy megnézzék, szerepelnek-e a videón.  • Tippek
  • Biztosítás