Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rendőrség töröltette egy külföldi újságíró röszkei felvételeit

2015.09.15. 20:03

Rövid időre őrizetbe vettek és a videofelvételeinek a letörlésére kényszerítettek egy külföldi újságírót a rendőrök Röszkénél. Az Associated Press (AP) újságírója, Luca Muzi azt vette fel, ahogy egy rendőrkutya megtámadott egy menekültet, írja az AP. A magyar hatóságok szerint nem egészen ez történt.

Muzi egy Szerbiából Magyarországra érkező menekültcsoportot filmezett, amikor a rendőrök ráengedtek egy szájkosaras kutyát a csoportra, és a kutya egy szír férfit a földre lökött. Egy rendőrnő észrevette a filmező Muzit, és megállította. Miután az újságíró az AP munkatársaként igazolta magát, megpróbálta elhagyni a helyszínt, de nem engedték. A rendőrök azt is megakadályozták, hogy Muzi felhívja a kollégáit vagy a szerkesztőjét.

Ezután a rendőrök az újságírót a regisztrációs központon kívül egy sötét területre kísérték, és megkérték, hogy játssza le a felvételt. Miután megnézték, a rendőrök arra kérték, hogy a memóriakártyája teljes tartalmát törölje. A kártyán az újságírója két napi munkája volt. A férfi azt mondta, fenyegetve érezte magát a rendőrök és a rendőrkutyák körében. Az AP az esetről egy tiltakozó levelet írt a magyar kormánynak.

„Lehet, hogy a kutyák ugatnak, hiszen arra lettek kiképezve, hogy elrettentőek és félelmetesek legyenek, és éppen ezért van a rendőröknél kutya. Az viszont biztos, hogy a kutyák nem támadtak” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden az AP-nek egy telefoninterjúban. 

Kovács Zoltán azt mondta, hogy a rendőrök csak azt szerették volna látni, hogy ők szerepelnek-e a felvételen, és hangsúlyozta, hogy ehhez joguk volt. Miután meggyőződtek arról, hogy nem, elengedték az újságírót, és semmit nem töröltettek le vele. Muzi szerint viszont a rendőrök addig nem adták vissza a személyes iratait, amíg nem törölte a felvételt.

Egy közelmúltbeli alkotmánybírósági döntés értelmében – amely egyébként az Index alkotmányjogi panasza kapcsán született – a rendőröknek nincs joguk, hogy megnézzék, szerepelnek-e a videón.